Fp tar upp kampen för Svenskt världsmästarskap?!?

Kikade tidigare på moderaternas ekonomiövning, och nu har jag kikat lite på fp:s seminarium.

Ämnet är alltså globaliseringen. Inte så överraskande, men inte helt fel heller.

Min huvudinvändning: Folkpartiet framställer ofta globaliseringen som en tävling. Sverige måste klara sig i den hårdnande globala konkurrensen, annars…

Ja annars vad då? Annars blir indierna rikare i en snabbare takt än vi blir rikare? Men det låter väl inte så hemskt?

Annars flyttar jobben utomlands? Även den hotbilden är rejält överdriven. Kanske är det så att fp använder tävlingsmetaforen för att få ökad förståelse för en viss typ av politik.

Risken med en sådan argumentation är såklart att många blir onödigt rädda för globaliseringen och föredrar att Sverige inte alls deltar.

OBS 1: om någon tycker jag är orättvis mot fp, beakta hur de beskriver sitt seminarium:


Så blir Sverige vinnare! (mer info)


Seminarium kl 10:00 – 12:00, Clarion Hotel Wisby, Spegelsalen


Kampen mot utanförskapet måste kombineras med kampen för världsmästarskapet. [sic]


OBS 2: Det är många vettiga deltagare på seminariet, Karolina Ekholm till exempel. Och bortsett från tävlingsmetaforen har jag inte så mycket att gnälla på. Heja Sverige!

Comments

  1. Benchmarking är ju populärt. Jag skyller på Global Competitiveness Report.

  2. Helt rätt Bergh,

    det är lite konstigt att förment akademikervänliga folkpartiet sprider den myt som de flesta akademiska ekonomer ser som det värsta exemplet på fördummandet av ekonomisk-politiska debatten. Exempelvis skrev ju Paul Krugman om detta fenomen i ”Peddling Prosperity”, som kom ut 1994.

  3. bergh says:

    Japp, Peddling prosperity är riktigt bra. Det var innan krugman blev odrägligt pompös och självgod.

  4. Vi kan nog snacka lock-in-effekt i detta avseende; framgång och arrogans skapar feedback-loopar. Alla duktiga nationalekonomer skall den vägen vandra.

    Låt oss dock hoppas att den gode Bergh fortfarande är lika trevlig när han är kolumnist på New York Ti.. förlåt Wall Street Journal. ;-)

Trackbacks

  1. [...] är förstås inget nytt med det här, Andreas Bergh kommenterade från Almedalen för några år sedan ett folkpartistiskt seminarium med att Fp ofta framställer [...]

Kommentera