Christian Engström: Jag är övertygad om att vi kommer in

Ett av de mest omskrivna uppstickarpartierna inför sommarens val till Europaparlamentet är Piratpartiet. Enligt en Synovatemätning som publicerades i Dagens Nyheter för en tid sedan skulle partiet få 5,1 procent och därmed få in sin toppkandidat [[Christian Engström]] i parlamentet.

Mätningen ska dock inte övervärderas, påpekar [[Tommy Möller]], professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. Men han tillägger att uppmärksamheten den leder till kan göra att partiet kommer in eftersom människor enligt politisk psykologi gärna röstar på en ”vinnare”.

Engström själv har uppgett att Piratpartiets hjärtefrågor är ett fritt och öppet internet, en reform av upphovsrätten samt avveckling av patentsystemet.

Makthavare.se tog kontakt med Piratpartiets toppkandidat och ställde några frågor:

Hur går det i valrörelsen?

- Det kunde inte gå bättre. Vi har känt en otrolig vind i seglen en längre tid nu, och när opinionsundersökningen som gav oss 5,1% kom blev det bekräftelsen på att vi kommer fixa det här.

Hur bedömer du Piratpartiets chanser att ta er in i Europaparlamentet nu, jämfört för ett år sedan?

- Då hoppades jag, men nu är jag övertygad om att vi kommer in – om alla som tycker som vi verkligen går och röstar. EU-valet handlar nästan bara om hur väl partierna lyckas med mobiliseringen, men jag är alldeles säker på att det kommer bli ett mycket högt valdeltagande, i synnerhet bland väljare under 30. För kanske första gången handlar debatten inför valet om frågor som dels faktiskt ligger på EU:s bord, dels är någonting som vanliga medborgare har en anledning att bry sig om. Slaget om friheten på internet står i Bryssel.

Häromdagen beslöt Europaparlamentet att stoppa en alltför enkel avstängning av internetanvändare. I vilken utsträckning tror du Piratpartiets etablering på den politiska scenen bidragit till de svenska parlamentarikernas agerande rörande detta?

- Jag är helt övertygad om att det bara är tack vare alla hängivna nätaktivister (både inom och utom Piratpartiet) som frågan om friheten på internet överhuvudtaget har kommit upp på den politiska agendan. Piratpartiet är en del av den här rörelsen, tillsammans med alla andra organisationer och individer som slåss för samma sak. Det faktum att Piratpartiet ställer upp i val och hotar att ta jobben från politikerna tror jag har stor betydelse för politikernas vilja att lyssna, men det är många aktivister från många håll som har bidragit med själva budskapet.

Parlamentet röstade också igenom det så kallade Harbour-paketet, vilket betyder att framtiden för tillägg 166 – om öppenheten på internet – nu är osäker. Vad betyder det egentligen?

- Det betyder att bollen fortfarande kommer vara i spel i höst. Den underliggande frågan är om de grundläggande medborgerliga rättigheterna ska gälla på internet. Är internet en leksak som storföretagen kan få utforma hur de vill, eller är det en viktig del av samhällets infrastruktur, där brevhemlighet, informationsfrihet och yttrandefrihet ska gälla?

- Det är typiskt för EU att striden om en så stor och viktig fråga ska föras i form av en tumultartad dragkamp om ändringstillägg som man måste ha tillgång till experter för att kunna följa, men i och med att dragkampen fortsätter, finns det en möjlighet att få en debatt om den grundläggande frågan om hur vi ser på internet.

I en intervju i DN har du uppgett att Piratpartiet, om ni blir invalda i EU-parlamentet, tänker ansluta er till antingen de gröna eller den liberala partigruppen. Innebär inte det ett ställningstagande, att ni kan komma att rösta för politiska frågor som ni inte alls nämner i valrörelsen?

- Ja, vi kommer att rösta i en massa frågor som vi inte har nämnt i valrörelsen, och då kommer vi att rösta med den grupp vi har valt. Ingen kan sätta sig in i alla frågor, och vi litar på att kollegorna i gruppen gör så gott de kan för att undvika att inta alltför vansinniga ståndpunkter.

- Däremot kommer vi inte att aktivt driva några frågor som ligger utanför vårt program. Vi tänker ägna all vår energi åt att slåss för att Sverige och Europa ska välja den öppna vägen in i det framväxande informationssamhället.

PS: En längre intervju med Christian Engström finns att läsa i veckans nummer av Fokus.

Comments

  1. ziggez says:

    Visions from ”ziggez”

    Internet kommer bara att växa det är folkens väg till
    frihet kunskap och demokrati,Integritet och fair play.

    Medborgarna håller politikarna i örat och kollar att dom
    sköter sig och slutar att ljuga.För första gången i
    världs historien kan medborgarna få ett reellt inflytande i politiken.

    Inte undra på att politiker, företag,lobbyister, är rädda för internets makt och försöker att kväva den.
    Kampen kommer att bli stenhård och dom fula knepen
    kommer att hagla.

    Därför får vi inte ge upp utan att fortsätta att pressa dessa integritets kränkande antidemokrater.
    Folken i hela Europa håller på att organisera sig i
    Piratpartier efter det svenska exemplet.Ja även i U.S.A ,England finns det nya Pirate Party.

    ”First citizens digital war has started”
    Snart kommer flera av dom digitala medborgarna
    att föra sin talan i EU. Och skapa ett demokratiskt
    europa.Det är min vision!

  2. ÄRRHÅ says:

    ziggez: Folkets väg innebär alltså att helt prioritera bort frågor som till exempel organiserad brottslighet, sjukvård, jordbruk, integration m.m. Andra frågor som EU dagligen bestämmer över, men som PP-väljarna inte anser är viktiga.

  3. ziggez says:

    ärrhå.svar: Gillar du FRA,IPRED,1 & 2,datalagrings,+20
    st nya intigretetskränkande nya lagar. då rekommenderar dig att rösta på nya fasciststpartiet.

  4. Liffon says:

    #2 ÄRRHÅ: Det är också sådana frågor som EU inte ska bestämma över. Jag vill då i alla fall inte ha ett USE.

  5. Lenbet says:

    Detta visar att Makten utgår från folket, inte att makten UT…GÅR från folket. PIRATPARTIET är ett bra exempel på att det går att utöva praktisk DEMOKRATI

Kommentera