Inblick i valrörelsen – en dag med Christofer Fjellner

Valet den 7 juni börjar närma sig och partierna har nu dragit igång sina kampanjer på allvar. Makthavare.se har spenderat en dag tillsammans med [[Christofer Fjellner]] (m) för att få en inblick i hans valrörelse som drog igång på allvar under måndagen.

09.30, Karlshovs gård.
– Men Christofer. Hur har du tänkt bevara det svenska lantbruket med frihandel, frihandel, frihandel?
På en gård ett par mil utanför Linköping äter Christofer Fjellner äppelpaj med vaniljvisp och diskuterar frihandel, jordbruksstöd och mjölkkvoter med tio storbönder från trakten.
– Men du, Christofer. Kan du lova oss att om vi röstar på dig så kommer vi få se dig i jordbruksutskottet?
Det kan han förstås inte. Däremot lovar han att om Lissabonfördraget går igenom och parlamentet får medbeslutande kring jordbrukspoltiken så kommer det att sitta en moderat i utskottet. Storbönderna verkar vara nöjda med det svaret och med sin kandidat. En majoritet av lantbrukarna runt bordet är konventionella lantbrukare. De är upprörda över att Sverige som ordförandeland enbart ska servera ekologisk mat under sitt halvår. Fjellner håller med. Själv köper han enbart ekologisk mat om den är fräschare eller billigare, men inte för att den är ekologisk.

En av storbönderna, en äldre man i tweedkavaj, pratar om de senaste opinionsmätningarna där [[moderaterna]] och [[socialdemokraterna]] visat på överlägsna siffror.
– Miljöpartiet har gått tillbaka lite, kommunisterna också. Kristdemokraterna ligger under fyra procent och det är ju inte så bra, säger han.
Christofer Fjellner nickar.
– Tror du [[Alf Svensson]] kommer in?
– Jag tycker synd om [[Ella Bohlin]]. Hon är en duktig tjej, men Alf Svensson lyckas säkert kryssa sig in, tror Fjellner.

Efteråt är Fjellner nöjd över att han fått diskutera två av sina favoritområden – frihandel och miljö.
– Jag kan ju inte svara på alla frågor, men oftast är de jag träffar nöjda över att bara få prata av sig och berätta om sin situation, säger han.

11.30, Dackegymnasiet, Mjölby.
Christofer Fjellner äter lunch tillsammans med kommunstyrelsens ordförande [[Monica Gidegård]] i restaurangskolans matsal. En päronsallad med getost till förrätt och hjärpar till varmrätt. Fjellner pratar om vad han gillar att göra förutom politik. Just nu ser han fram emot att få klippa gräs – och att få fakturera.
– Jag gillar känslan av att få fakturera för ett utfört arbete, säger han. Ett annat stort intresse är synthmusik.
Gidegård berättar om hur det går för kommunen och Fjellner lyssnar samtidigt som han måste kasta i sig maten. Det är bråttom till nästa programpunkt. Samtidigt som sällskapet runt bordet äter blir de fotograferade av en fotograf från lokaltidningen. Kommunstyrelsens ordförande berömmer Christofer Fjellner för hans medverkande i Agenda och Nyhetsmorgon dagen innan.
– Jag tror på att vara mig själv, att vara glad och inte grälsjuk, kommenterar Fjellner sin mediehantering.

När lunchen är över skyndar sig Fjellner vidare till skolans mediatek där han ska prata inför några av gymnasieeleverna. I korridoren på vägen dit hinner han skaka hand med skolans rektor.

Det är en något stressad europaparlamentskandidat som försöker underhålla ett tjugotal fordons-, teknik- och industrielever. Det är tyst i rummet och få blickar är riktade mot den 32-åriga moderaten. Efter tjugo minuters oavbrutet prat om miljöutskottet och budgetkontrollutskottet tar han till med ett beprövat knep – snustricket. Stämningen runt det stora konferensbordet lättar något och Fjellner börjar slappna av. Snuset förföljer honom och flera gånger under dagen tar han upp snusdosan ur jeansfickan och berättar om sin snusförsäljning där i Bryssel.
– Jag säljer dem för fyra euro styck, så just nu går jag oftast back.

Skolans regler säger att han inte får agera som moderat inför eleverna, eftersom det inte finns någon från motståndarsidan på plats, men däremot som europaparlamentariker. Den regeln är så klart svår att följa och mellan raderna får han ändå fram sina moderata budskap.
– Vem ska jag rösta på om jag vill sänka bensinskatten, frågar tillslut en kepsklädd ung man.
Fjellner försöker förklara att detta inte är en fråga för parlamentet.
– Du får rösta på honom där, säger Fjellner och pekar istället på sin partikollega och mjölbypolitikern Daniel Nord som är med som vägvisare på östgötaslätterna den här dagen.

– Inte riktigt min publik, säger Fjellner efteråt.
På väg mot den dekalklädda kampanjbilen medger han själv att det var lite populistiskt det där med snuset. Men att det gäller att ta till att tänkbara knep inför en svårflirtad publik.

14.30, Linköpings Universitet.
Moderata studenter har kampanjat ute på universitetet under hela dagen för Christofer Fjellners skull. Han ska strax prata val och EU-politik i en av hörsalarna. En stund innan sätter han sig ner och pratar lite om framtiden.
– Nummer ett är att inte sitta i parlamentet för länge. Just nu har jag svårt att se mig själv kandidera igen om fem år. Jag vet inte om jag kommer att fortsätta med politiken efter den här mandatperioden.
Är du rädd för att karriärmässigt inte komma längre än så här?
– Nej, jag är snarare rädd för att jag inte kommer att få göra något roligare än det här. Men jag vill även göra andra saker än politik, och även jobba mer med mitt företag, svarar han.
– I parlamentet är vi väldigt viktiga och relevanta, men EU är inte hela världen. Det gäller att inte tappa förståelsen för andra människor. Jag försöker därför att hålla andra saker vid liv som inte är politik.

Ett 50-tal elever och moderata studenter har satt sig ner i en av universitetets hörsalar för att lyssna på dagens gäst. Fjellner förklarar strax innan han går in i salen att han alltid är lite nervös i sådana här sammanhang. Den här gången nämns snuset redan i presentationen. Fjellner berättar att som ny i parlamentet behövde han sätta sig in i byråkratin och valde då snuset som ämne. Sedan har det bara fortsatt.

Efter 45 minuter ber han om frågor.
– Kom igen nu. Jag känner mig som en matador när jag står här. Fråga på!
– Vad har moderaterna för inställning till Telekompaketet egentligen? frågar en av eleverna.
– Håll i er nu, för nu kör jag, säger Fjellner innan han redogör för 138:an och 166:an. Om kollegan Gunnar Hökmarks röstning och om sin egen. Ämnet fortsätter in på Piratpartiets framgångar under de senaste veckorna.
– [[Piratpartiet]] behövs inte i Sverige. De partier vi har täcker upp de bitarna. Jag tror att Piratpartiet överdriver hur mycket som kommer att skrivas om dem i till exempel Le Monde och Frankrike – där det verkligen skulle behövas ett sådant parti.

Mitt under föreläsningen ringer det på Christofer Fjellners mobil. Han letar bland publiken efter sin praktikant Björn Dahlén som rusar ner från en av bänkraderna för att svara på mobilen.

Dag ett i Christofer Fjellners ”helt vanliga valrörelse” börjar så småningom att ta slut. Innan den är över och resan fortsätter mot Norrköping och en mopedhandlare hinner han med att ta en öl tillsammans med gäng från Moderata studenter. Målet med valrörelsen är att kryssa sig in till Europaparlamentet och han tror att mötet med storbönderna tidigare under dagen i alla fall har lett till ett par, tre stycken kryss.

Comments

  1. Haha , vad snygg man kan vara då ;D (Jag imitten)

  2. Om man med ”täcker upp de bitarna” menar jobbar i exakt motsatt riktning och rakt emot vad en förkrossande majoritet av befolkningen vill så… visst.

    Vilket parti menar Christofer Fjellner skyddar meddelarfriheten, brevhemligheten, budbärarimmuniteten?

  3. Moderaterna har väl genom historien alltid varit anhängare av grundlagen?

    Jag är ett stort fan av yttrandefriheten och tror inte att moderaterna har lämnat denna fråga. (skulle bli förvånad)

    Däremot föraktar jag alla som röstar på ett enfrågeparti som inte tar ställning och har en genomgående övertygelse i alla frågor. Skulle folk bete sig så i hela europa så blir det ju katastrof! Snacka om att inte ta sitt demokratiska ansvar. Löjligt!

  4. Fredrik says:

    Klas, om du verkligen vore ett stort fan av yttrandefriheten skulle du inte nöja dig med att tro …

    Personligen skulle jag önska att ett fokusparti som piratpartiet inte skulle behövas; samtliga partier i en demokrati borde stå upp för och försvara det som pp står för, att våra grundläggande fri- och rättigheter får finnas kvar – även på internet. Det finns många andra viktiga frågor där jag gärna skulle gjort min röst hörd genom att rösta på ett mer heltäckande parti, men mot bakgrund av de senaste årens politiska utveckling anser jag mig inte ha den lyxen just nu.

    Den verkliga katastrofen får vi om vi bygger ett samhälle där medborgarna är helt transparenta mot makten, och har noll insyn i den samma.

  5. Anders says:

    Klas! Ganska intressant att du föraktar människor som inte delar dina åsikter, trots att du ”är för demokrati”…

    Och nej Klas, jag föraktar dig inte för att du vill ha militärdiktatur i Sverige där medborgarna dagligen blir kränkta och bevakade av staten (jag är för demokrati så du får tycka vad du vill för mig).

    Skivbolagen följer inte marknadsekonomin längre. Här är det planekonomi som gäller; staten ser till att marknaden inte kan bestämma priset genom att se till att storbolagen får politiskt inflytande. Jag det är ju jävligt demokratiskt måste jag ju säga…
    Allt handlar om utbud och efterfrågan. Om folk inte vill köpa en skiva för 200 kronor, ja då får man sänka priset annars går man i konkurs. Men nu har staten gått in och satt riktlinjer för marknaden där bolagen själva fått politisk makt och polisiära befogenheter.

Kommentera