Hur ska brott i EU bekämpas?

Även de mest inbitna EU-motståndare brukar gå med på att internationellt samarbete och rent av överstatliga beslut kan vara bra för att komma tillrätta med två saker: miljöproblem och kriminalitet. Ingen av dessa företeelser låter som bekant sig hindras av nationsgränser.

Samtidigt innebär den fria rörligheten inom EU att även brottslingar har lättare att verka över gränserna. EU-länderna samarbetar därför för att bekämpa gränsöverskridande brottslighet. Samarbetet är dock mellanstatligt, vilket betyder att alla länder måste vara överens om nya beslut.

En titt runt bland de partier som kandiderar i valet till Europaparlamentet i om en knapp månad visar att kamp mot brottslighet står på de flestas agenda.

[[Moderaterna]] menar exempelvis att polis och åklagare i olika länder måste kunna samarbeta ”utan att hindras av onödig byråkrati”. Därför vill m ”stärka det europeiska polissamarbetet och förbättra utbytet av information mellan medlemsländerna”. De betonar också att ”Sveriges röst behövs för att vinna striden mot de krafter som vill göra narkotikan rumsren i Europa”.

[[Socialdemokraterna]] anlägger ett lite annorlunda perspektiv när de i sin valplattform skriver att inte bara brott, utan även ”brottens orsaker” ska bekämpas. Bland de brott som nämns är människohandel och penningtvätt. Man vill därför ”förstärka samarbetet mellan polis, tull och åklagare i EU” samt få till snabba och gemensamma profilanalyser av narkotika för att hindra att ”nya syntetiska droger får fäste i Europa”. Vidare vill s att EU ”stärker kampen mot ekonomisk brottslighet och skärper reglerna för skattefusk inom unionen”.

[[Folkpartiet]] går bland annat till val på att utveckla polissamarbetet Europol till ”en europeisk polismyndighet som har det yttersta ansvaret för brottsutredningar där flera länder är inblandade”. Fp förespråkar även att åklagarsamarbetet Eurojust utvecklas till en europeisk åklagarmyndighet ”med rätt att bedriva förundersökningar och beordra spaning och tillslag i flera länder samtidigt”, samt ”en europeisk polisstyrka med operativa befogenheter, som kan bistå medlemsländernas polis vid behov”.

[[Vänsterpartiet]] säger bestämt nej till idéerna om ett ”europeiskt FBI”. I stället förespråkar man fortsatt rättsligt samarbete på mellanstatlig nivå, genom bland annat Europol. I partiets valplattform är frågor om kriminalitet inte prioriterade. De enda spår man hittar finns under rubriken ”Vi vill sätta dit fuskarna” och handlar EU:s jordbrukspolitik samt regional- och strukturstöd. V vill ”stoppa den slösaktiga penningrullningen i EU”.

[[Centerpartiet]] radar i sitt valmanifest upp hjärtefrågor som att införa ”gemensamma minimistraff för människohandel och annan grov organiserad brottslighet”, stärka samarbetet ”mellan såväl de brottsförebyggande myndigheterna som polismyndigheterna inom”, samt att stärka rättssäkerheten för den enskilde ”genom gemensamma regler för exempelvis häktningstider, utreseförbud, översättning och tolkning samt rätten till försvarsadvokat”.

[[Miljöpartiet]] vill ”med kraft motverka människohandel/trafficking”. Man menar att den svenska sexköpslagstiftningen har varit framgångsrik och kommer att arbeta för att ”sprida information om denna i EU och i EU-länderna”. Mp vill vidare att varje medlemsland ska ha rätt att införa gränskontroller ”för att motverka smuggling av bland annat alkohol, vapen och narkotika”. Man vill också ”motverka det kontrollsamhälle som alltmer breder ut sig” och pekar på att det i EU införs ”allt strängare regler utan att hänsyn tas till den enskilda människans rättssäkerhet och utan demokratisk kontroll”.

[[Kristdemokraterna]] menar att människohandel ”är en av de grövsta formerna av kränkning av människovärdet och vår tids slavhandel”. Man skriver i sitt valmanifest att det är ”den mest lönsamma delen av organiserad brottslighet, efter handel med droger och vapen”. För att stoppa människohandel för sexuella ändamål ”krävs stopp för prostitutionsmarknaden”, skriver kd. Partiet vill att ”polis, åklagare och andra brottsbekämpande myndigheter inom EU få möjlighet att skapa ett effektivare och utvidgat samarbete”, samt att det skapas vittnesskyddsprogram i EU-länderna ”för människohandlarnas offer”. Man vill också exportera den svenska sexköpslagen.

[[Junilistan]] instämmer med v om att det främst bör råda ”ett mellanstatligt polissamarbete för att bekämpa gränsöverskridande brottslighet”, och anser att så redan sker genom polisorganet Interpol. Man motsätter sig gemensamma regler inom det drogpolitiska området då det skulle få ”förödande konsekvenser” för svensk del. Människohandel vill Junilistan bekämpa genom att Sverige söker ”internationell samverkan i dessa frågor inom ramen för FN-samarbetet”. Att bekämpa ”oegentligheter” som fusk och slöseri med EU-medel är därmot partiets ”främsta prioritering”.

Kommentera