Ett EU-val om jobben

I dag startar förtidsröstningen inför valet till Europaparlamentet och debatten är i gång på allvar. Att döma av hur det låtit hittills så verkar många partier tro att parlamentet har större inflytande över vissa frågor än vad som egentligen är fallet – eller så väljer de att bortse från detta faktum i retoriken.

Jobbfrågan är ett tydligt exempel på detta. Det märks särskilt när man granskar hur valets två huvudmotståndare [[moderaterna]] och [[socialdemokraterna]] argumenterar.

I det valmanifest som moderaterna presenterade i går skriver man att EU behöver ”en strategi för att förhindra massarbetslöshet och möjliggöra fler och nya jobb”. Detta sägs ska ske genom ”Öppna marknader, trygghet i omställning och bättre möjligheter för små företag att växa”.

Och på partiets kampanjsajt sägs att fler jobb kan skapas i hela Europa genom att ”minska byråkratin, ta bort onödiga regler och öka rörligheten över gränserna”. Man betonar dock att ”Ordning och reda ska alltid gälla på svensk arbetsmarknad” och att människor som kommer till Sverige för att arbeta ska mötas av ”trygga och goda villkor”. Moderaterna säger sig ”värnar den svenska modellen och tycker inte att EU ska bestämma över vår arbetsmarknadspolitik”.

Socialdemokraternas valmanifest har rent av titeln ”Jobben först”, så där torde det inte råda någon tvekan om vad man går till EU-val på. Man vill att EU ”ska vara en union för full sysselsättning” och som ett första steg vill s ”halvera ungdomsarbetslösheten”. Förutsättningar för ”nya och gröna jobb” sägs kunna skapas genom ”investeringar i kunskap, utbildning och ny miljövänlig teknik”. Dessutom vill socialdemokraterna ”skydda din lön och dina arbetsvillkor”.

Problemet för både s och m är att resonerar om saker som ligger utanför Europaparlamentets kontroll. Arbetsmarknadspolitiska åtgärder är huvudsakligen en angelägenhet för EU:s medlemsländer, och varken socialdemokraterna eller moderaterna argumenterar egentligen för någon förändring på den punkten.

Däremot har parlamentet ett visst ansvar för efterlevnaden av EU-medborgarnas rätt till fri rörlighet inom unionen, vilket har betydelse för exempelvis frågor om arbetskraftsinvandring. De avgörande besluten på de områdena har dock den senaste tiden snarare slagits fast av domstolen än beslutats av de folkvalda.

I en ledare i DN i dag sägs att ”När ledande politiker låter sin valargumentation handla om annat än frågor för EU-parlamentet är det inte underligt att medborgarna lägger sig på soffan eller röstar på nya uppstickare”. Själv är jag inte lika övertygad. Sannolikt har partierna gjort realistiska bedömningar av vad som engagerar väljarna och har därför gjort det medvetna, om än kortsiktiga, valet att fokusera på frågor som många kan relatera till – i syfte att peka ut skillnaderna mellan de politiska alternativen.

Det tråkiga är bara att man därmed fortsätter sprida missuppfattningar om EU-samarbetet och det för många väldigt diffusa parlamentet.

Comments

  1. Hyckleriets drottning

    Marita Ulvskogs ideologi är kommunistisk med en bakgrund i KFML och hon har agerat på yttersta vänsterkanten i Socialdemokraterna och natt sin position genom att saga sig varit emot girighet och överbetalningar av löner och bonusar i näringslivet.
    Hon kallade den borgerliga valsegern 76 for ”en statskupp” och att Lars Lejonborg var en valdtaktsman och hon var en av orsakerna till Socialdemokraternas valforlust varfor hon sparkades som partisekreterare .
    Mona Sahlins satt att fa bort henne ur svensk politik var att utse henne till Socialdemokraternas forsta namn som kandidat till EU
    Marita Ulvskog har alltid obstruerat och motarbetat Eu och nagot annat skal an hennes forsorjning finns inte for att hon skall vara i Brussel men när det yppar sig en möjlighet for henne sjalv till en högavlönad arbetsfri drönartillvaro då kommer saken i ett annat läge, då försvinner ideologin som hon sagt att varit hennes drivkraft hela livet och hon ar beredd att pa skattebettalarnas bekostnad for miljonbelopp bli delegat i EU for att motabeta organisationen innifran. Hyckleri och girighet driver henne och integritet forstar hon inte vad det betyder.

    i kommuner och landsting påverkas sex av tio beslut direkt eller indirekt av beslut fattade i EU och De svenska delegaterna skall verka for att EU:s fordelar kommer landet till del genom forhandlingar och overenskommelser.
    Nu profilerar Marita Ulvskog sig med att hon vill sparka EU ordforande Barosso precis som om hon kan påverka det. Att sanda en sa omdommeslos gaphals till Brussel bara for att forsoja henne med ett arbetsfritt lyxliv ar ett hyckleri och illa underbygg beslut baserat pa inrikes partipolitik. .
    EU kostar landet miljardbelopp och att valja in henne for att motarbeta och obstruera kan inte vara i landets intresse.
    Mona Sahlin far forsoka forsorja sin politruck pa annat satt an genom dina skattepengar
    och sand en delegat till EU som vill gora nagot genom din rost.
    .

  2. Jag är stolt över att vara en av de som drivit på för att göra det här till ett val om jobben, och om arbetsrätt. I min värld är det ett sätt att visa att man kan driva socialdemokratin åt vänster, för det är precis vad vi gör nu.

Trackbacks

  1. [...] som skriver om EU-valet idag: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 och [...]

Kommentera