HBT-vänliga EU-kandidater

Feministiskt initiativ är hbt-vänligast av de svenska partier som ställer upp i EU-valet. Det har [[RFSL]] kommit fram till efter att ha frågat ut 90 kandidater, något som Makthavare.se uppmärksammade redan i går.

RFSL:s enkät har skickats till de tio översta kandidaterna på alla större partiernas valsedlar. Frågorna i enkäten handlar om diskriminering av hbt-personer och hiv-positiva, fri rörlighet, hets och hatbrott, juridiskt könsbyte och hbt-personers mänskliga rättigheter i världen. Utifrån resultatet har sedan kandidaterna utvärderats individuellt utifrån hur hbt-vänliga de är. I många fall förekommer stora skillnader mellan hur hbt-vänliga olika kandidater från samma parti är.

Kandidater som håller med RFSL i alla huvudfrågorna och säger sig aktivt vilja driva dem i Europaparlamentet återfinns i miljöpartiet, piratpartiet, socialdemokraterna, feministiskt initiativ, folkpartiet, vänsterpartiet, centerpartiet och junilistan. De kandidater RFSL anser vara de allra mest hbt-vänliga är [[Zaida Catalán]] (mp), [[Bodil Ceballos]] (mp), [[Björn Felten]] (pp) och [[Hillevi Larsson]] (s).

I botten hamnar [[Kristina Sjödin]] (jl), [[Sven-Olof Sällström]] (Sd) och [[Kent Ekeroth]] (Sd).

RFSL:s ordförande [[Sören Juvas]] säger i ett pressmeddelande att det inte är överraskande att Sverigedemokraterna inte vill driva hbt-frågor, ”men tyvärr låter även en del EU-skeptiker från andra partier sitt EU-motstånd leda till att de inte vill använda EU:s politiska tyngd för att förbättra situationen för hbt-personer i medlemsländerna och länder utanför EU”.

Comments

  1. Sd har ju en förfärlig inställning till hbt-personers rättigheter – de verkar inte ens tycka att de ska ha rätt att demonstrera och anordna parader:
    http://antigayretorik.blogspot.com/2009/05/partierna-om-fyra-hbt-reformer-i-eu.html

Trackbacks

  1. [...] RFSL presenterade de kandidater man tyckte var mest hbt-vänliga fanns Zaida Catalán i topp, något hon [...]

Kommentera