”Katastrofsiffror för socialdemokraterna i Stockholm”

I skuggan av [[piratpartiet|piratpartiets]] framgångar och [[junilistan|junilistans]] genomklappning så är valresultatet för socialdemokraterna i Stockholm EU-valets stora sensation. I Stockholm är från och med måndag miljöpartiet största oppositionsparti med (s) nedpetat till en förnedrande fjärdeplats.

En rejäl huvudvärk och en bekymmersam eftervalsdebatt är vad som väntar [[socialdemokraterna]] i Stockholms stad och län när de vaknar upp i ett nytt politiskt landskap på måndag morgon. De unga lokala partiledarna och riksdagsledmöterna [[Veronica Palm]] i staden och [[Mikael Damberg]] i länet har fått ett par rejäla örfilar från storstadsväljarna.

I staden är (s) fjärde största parti med 15,1 procent, vilket innebär att [[miljöpartiet]] med 16,7 procent alltså är det största oppositionspartiet. Både folkpartiet med 17,6 procent och moderaterna med 23,4 procent springer ifrån (s) ordentligt.

- För socialdemokraterna är det en katastrof att inte ens vara största oppositionsparti, säger Nackabon och före detta SSU-basen [[Niklas Nordström]] i en kommentar till makthavare.se.

I länet är socialdemokraterna med sina 16,7 procent distanserat av både [[folkpartiet|folkpartiets]] 18,2 procent och [[moderaterna|moderaternas]] 24,9 procent.

Det går att se valutgången som ett underkännande av den lokala socialdemokratiska valorganisationen i huvudstaden, vilket socialdemokraternas toppkandidat i Stockholm [[Börje Vestlund]] förklarade i en intervju för makthavare.se under den lokala valvakan sent på söndagskvällen. Det är ett problem som i så fall går att åtgärda till nästa års riksdagsval.

Eller är väljarnas underkända betyg kanske i ännu högre grad riktat mot [[Mona Sahlin]] och den tidigare partisekreteraren och EU-motståndaren [[Marita Ulvskog]] som toppade socialdemokraternas valsedel? I så fall har (s) ett strukturellt politiskt problem som pekar på att de inte heller kommer göra ett bra riksdagsval i Stockholm nästa år, vilket är ett absolut måste om de ska inta taburetterna i Rosenbad hösten 2010. Betänk att Mona Sahlin inriktat hela sitt politiska förnyelsearbete av (s) på att göra det till ett attraktivt storstadsparti för inte bara dess traditionella kärnväljare utan också för medelklassens barnfamiljer som har svårt att få bitarna i livspusslet att falla på plats.

På den lokala socialdemokratiska valvakan i rikets andra storstad – Göteborg – var enligt rapporter till makthavare.se bristande krisinsikt också ett genomgående tema. Där sade ledande partiföreträdare att de gjort ett bra val, trots att (s) backade och med nöd och näppe klarade av att vara största parti i hård kamp med (m). Socialdemokraterna fick 20,6 procent av rösterna jämfört med moderaternas 19,8 procent.

Niklas Nordström, som till vardags arbetar på PR-byrån Primes lobbygrupp, skräder inte orden när han berättar vad partistrategerna enligt hans bedömning måste göra.

- Socialdemokraterna måste omedelbart släppa all prestige och inse att det kräver extra ordinära åtgärder att vända trenden. Och våga granska sin strategi, sin politik och sitt agerande i Stockholmsregionen.

Frågan är då vad miljöpartiets framgångar och [[vänsterpartiet]]s bakslag betyder för trepartisamarbetet i oppositionen?

- Inte mycket, det är trots allt riksdagsvalet 2010 som avgör. Men antagligen kommer (s) pressas till både tydligare och fler eftergifter av miljöpartiet, säger Niklas Nordström.

Comments

  1. (S) ordförande i lenet heter Mikael Damberg, inte Niklas…

  2. Ibland går det fort, tack för rättelsen.

  3. Sorry.Ytterligt konventionell analys som inte alls tar fasta på vad som verkligen gick snett. Det här är vad man kommer säga vid alla analysmöten de närmaste veckorna, och inget nytt kommer komma av det. Vill du veta vad du missar?

  4. Andreas Henriksson says:

    Gärna Calle. Jag gillar din blogg eftersom den ofta tillför ett perspektiv som inte är så vanligt i den politiska bloggosfären. Men jag vill samtidigt peka på tidpunkten när den här artikeln skrevs. Makthavare.se var först med att redan på valnatten i en analys peka på just det som mer eller mindre dominerat eftervalsdebatten, de låga siffrorna för socialdemokraterna i stan och lenet.

  5. Allan Stahre says:

    Även fjärde parti i tänkande Lund och svag insats i Uppsala. Bland tänkande människor har S upphört som politiskt alternativ. S står idag inte för något utom för privilegier för parti-och fackpampar. De som företräder Stockholm som Palm/Mogert, Lindberg Dag Larsson är knappast tänkande människor. Skall S ha någon chans måste de förstärka med någon färgstark. Det troliga är att S komnmer att bli ett parti runt 10% och vara ett stödparti till MP i oppositionen, med en borglig majoritet. Enda chansen för S är om man gör som i malmö där cirka en tredjedel av den vuxna befolkningen lever på socialbidrag då har man chansen.

Trackbacks

  1. [...] duga av storstadsväljarna i Stockholm, Göteborg och Malmö vilket makthavare.se skrivit om i två analyser. Partiet har fortfarande inte lyckats läka den djupa klyfta som revs upp under [...]

  2. [...] tror dessvärre inte att det kommer något sådant. Logiska argument som att storstäderna – där Feministiskt initiativ har långt över 4 % och bättre än flera nu sittande riksdagspartier - brukar prägla valutgången biter [...]

Kommentera