Svampen utmanar alliansen

Den rödgröna oppositionen skruvar upp tempot. De tre partierna har för första gången ett gemensamt gruppmöte i riksdagen och partiledarna och språkrören ger sig ut på turné tillsammans. Men vad ska den samkörda oppositionen kallas? Hur matcha det slagkraftiga och rubrikvänliga namnet alliansen? Makthavare.se har svaret.

Södertälje styrs sedan valet 1991 av en trepartikoalition bestående av [[socialdemokraterna]], [[vänsterpartiet]] och [[miljöpartiet]]. Alltså samma laguppställning som vässar klorna i riksdagskorridorerna i hopp om att focka firma Reinfeldt och Co. i nästa års riksdagsval. Till den ska vi återkomma.

I dag tisdag hålls det första gemensamma gruppmötet i riksdagen mellan de tre oppositionspartierna.

Onsdagen den 24 juni sparkar de igång på allvar, den samlade rödgröna oppositionen. Klockan 08.30 på centralen i Stockholm ska det tas en drös pressbilder som vi kommer matas med åtskilliga gånger ända fram till valdagen nästa höst. För, som det heter i pressmeddelandet, ”den rödgröna tågturnén” med [[Mona Sahlin]], [[Peter Eriksson]], [[Maria Wetterstrand]] och [[Lars Ohly]] startar med ett fototillfälle. Målet är Göteborg, Helsingborg och Malmö som betas av under en tvådagarsturné. Tåget avgår sju minuter över nio på morgonen.

Trots att den för tillfället abonnerade vagnen passerar Södertälje Syd sker där inget stopp, eftersom första uppehållet sker i den klassiska järnvägsknuten Hallsberg 11:33. Det är synd. PR-strategerna borde ha lagt in ett stopp i Södertälje. Där har man nämligen på ett smidigt sätt löst en central fråga rörande trepartisamarbetet.

Där pratar man inte om ”den samlade rödgröna regeringskoalitionen” eller liknande. Det säger sig självt. Försök skriva in den benämningen följt av gruppmöte 18.00 i din kalender ska du se varför den är omöjlig att använda.

Den får inte plats.

Och inte är den särskilt rubrikvänlig heller.

Frågan är alltså, hur ska [[alliansen]] matchas? Namnmässigt alltså. Och det är där Södertälje och samarbetet efter valet 1991 kommer in i bilden. Där talar man i stadshusets kommunalrådskorridorer om [[svampen]], kort och gott (s, v and mp).

Det är kort, kärnfullt, enkelt att använda, rubrikvänligt och kräver inga ytterligare förklaringar. Dessutom associerar det till naturen och skogen och grönområden vilket aldrig kan vara fel i klimatalarmistiska tider.

Och tänk vilka möjligheter som erbjuds rubrikmakare, ledarskribenter och de politiska motståndarna. Det kommer talas om att ”svampens ekonomisk politik är lika förödande för landet som en lunch bestående av en giftsvampsstuvning”, alternativt ”svampen levererade ett gediget budgetförslag toppad med exklusiv tryffel vilket gör den synnerligen välsmakande för alla inblandade parter.”

Som sagt, svampen får det bli. I riksdagsvalet 2010 ställs alltså alliansen mot svampen. Kom ihåg var du läste det först.

Comments

  1. Lars E says:

    Själv associerade jag omedelbart med de mer psykadeliska varianterna av nämnda växt…
    Huruvida det är nåt positivt eller negativt lämnar jag åt andra att bedöma.

  2. Eller enbart De rödgröna…

  3. Linnea says:

    Själv tänkte jag på en disksvamp…

  4. Marcus says:

    Borde de inte kalla sig för (Warsava-)pakten… som motståndare till de allierade…

Trackbacks

  1. [...] är både kort och kärnfullt men kanske inte så [...]

Kommentera