Evin Cetin: ”Jag är inte Carl Bildts fru”

Evin Cetin som tack vare sin personvalskampanj slog igenom i EU-valet kommer erbjudas att bli socialdemokratiskt toppnamn i landstingsvalet nästa år, och möjligtvis också en post som landstingsråd i Stockholm hösten 2010. Det visar en kartläggning som makthavare.se gjort.

Den 25-åriga kommunalrådssekreteraren från Södertälje var EU-valets otippade stjärna bland de socialdemokratiska EU-kandidaterna. Från en näst sista plats på (s)-listan hamnade hon tack vare väljarnas 21.830 kryss på en femteplats när personrösterna summerats. Hade EU-valet varit ett rakt personval utan en femprocentspärr hade alltså [[Evin Cetin]] blivit en av socialdemokraternas fem EU-parlamentariker i Bryssel och Strasbourg.

Istället väntar en fortsättning i kommunalpolitiken i Södertälje. I alla fall fram till valet nästa år. En kartläggning som makthavare.se gjort bland politiker i det socialdemokratiska partidistriktet i Stockholms län ger ett entydigt besked. De är överraskade och imponerade av det genomslag som Evin Cetins uppmärksammade personvalskampanj under ledning av kampanjchefen [[Thomas Johansson]] gjorde både medialt och bland väljarna, inte minst i de södra delarna av Stockholms län.

I hemkommunen fick Evin Cetin 36,7 procent av (s)-väljarnas kryss, jämfört med hennes 2,8 procent i riket som helhet. I både Södertälje och grannkommunen Botkyrka bröt [[socialdemokraterna]] den negativa trenden i storstockholm, och ökade med någon procentenhet jämfört med resultatet i förra EU-valet. I bandymetropolen Bollnäs där Evin Cetin växte upp ökade socialdemokraterna med hela 10,6 procent jämfört med EU-valet 2004.

En analys av valresultatet på stadsdelsnivå i Södertälje visar att det delvis också finns ett uttalat etnifierat röstmönster. I vissa valdistrikt i miljonprogramsområden som Geneta, Hovsjö och Ronna fick Evin Cetin tillsammans med [[folkpartiet|folkpartiets]] EU-kandidat [[Metin Hawsho]] – som liksom Cetin har en bakgrund i den assyrisk/syrianska befolkningsgruppen – ett enormt genomslag. Där drog de båda partierna tillsammans hem mellan 86 – 87 procent av rösterna, i ett annat distrikt låg summan på 75 procent.

Evin Cetins framgång representerar alltså ett trendbrott i ett i övrigt svårt sargat socialdemokratiskt parti i Stockholmsregionen. Det har också gjort att ledande personer i partidistriktet i Stockholms län har fått upp ögonen för henne.

Frågan är således, hur ser Evin Cetins politiska framtid ut?

Den första reaktionen hos utomstående bedömare blir självklart en spekulation om att hon placeras på en framskjutande plats på socialdemokraternas länslista i riksdagsvalet nästa år. Men så kommer inte ske, visar den genomgång som makthavare.se gjort bland ledande socialdemokrater på regional nivå.

På en direkt fråga om en eventuell riksdagsplats nästa höst ger en centralt placerad och mycket inflytelserik socialdemokrat i Stockholms län med god insyn i både länspolitiken och rikspolitiken följande raka svar.

- Nej. Det vore inte så klokt. Det skulle bara leda till röstsplittring mellan henne och Yilmas. Landstinget däremot. Det skulle vara något för henne.

[[Yilmas Kerimo]] är socialdemokratisk riksdagsledamot från Södertälje, med rötterna i den assyrisk/syrianska befolkningsgruppen. Han sitter sedan 1998 i riksdagen då han kom in som ersättare för [[Pär Nuder]] och är samtidigt ordförande för socialdemokraterna i Södertälje. Han spås allmänt en fortsatt riksdagskarriär så länge han själv har orken, intresset och viljan att arbeta politiskt. Alltså har Kerimo en i det närmaste identisk politisk profil jämfört med Evin Cetin, vilket är förklaringen till varför vi inte kommer få se henne på riksdagslistan nästa år.

Men räkna med att se Evin Cetin i landstingspolitiken från och med nästa höst, under förutsättning att hon själv vill. Kanske till och med på en post som landstingråd alternativt oppositionsråd i landstinget, beroende på utfallet i valet. Hon bedöms vara en av få socialdemokrater som skulle kunna tränga igenom det mediala bruset och fästa uppmärksamheten på den i dag tämligen anonyma landstingspolitiken i Stockholm.

För övrigt må kommunalrådssekretare i Södertälje låta som en anonym politisk tjänstemannaroll i en svensk kommun vilken som helst av medelstor storlek. Och det är det förvisso. Men arbetet har av någon märklig slump visat sig vara en språngbräda till större politiska uppdrag senare i karriären. En genomgång bland före detta kommunalrådssekretare i Södertälje som makthavare.se gjort visar att en rad politiker på i dag framskjutna poster börjat sin karriär på just det jobbet.

[[Ingela Nylund-Watz]], socialdemokratisk oppositionsledare i Stockholms läns landsting som under förra mandatperioden var finanslandstingsråd, motsvarande regeringschef i landstinget.

[[Gunnar Axén]], moderat riksdagspolitiker och ordförande i socialförsäkringsutskottet i riksdagen. I de inre [[moderaterna|moderata]] kretsarna omnämns han emellanåt som möjligt statsrådsämne om några år.

[[Jöran Hägglund]], före detta partisekreterare i [[centerpartiet|centern]] och den som verkställde omdaningen av partiets nya liberala småföretagarprofil i sin dåvarande roll som [[Maud Olofsson|Maud Olofssons]] närmaste medarbetare. Numera statsekreterare på näringsdepartementet och i praktiken biträdande näringsminister med ansvar för regeringens förhandlingar med bilindustrin i SAAB-krisens spår.

[[Tommy Waidelich]], socialdemokratisk riksdagsledamot och tidigare EU-parlamentariker som under förra mandatperioden var ordförande för riksdagens EU-nämnd. Han har också varit ordförande för socialdemokraternas partidistrikt i Stockholms län, och är därmed tillsammans med Ingela Nylund-Watz möjliga bundsförvanter för Cetin som kan tänkas lobba i kulisserna till stöd för hennes landstingskandidatur.

[[Anders Lago]], socialdemokratiskt kommunalråd i Södertälje och kommunstyrelsens ordförande som fick sitt politiska genombrott på riksplanet under fjolåret då han drev en uppmärksammad lobbykampanj om flyktingpolitiken som ledde till medialt genomslag världen över, att han utfrågades i kongressen i Washington, träffade dåvarande senatorn [[Barack Obama]] och slutligen hamnade på andra plats på branschtidningen Resumés lista över årets lobbyist. Stöttade aktivt Evin Cetins personvalskampanj.

Evin Cetin själv då, vilka ambitioner har hon för egen del? Makthavare.se har medvetet avstått från att intervjua henne under arbetet med den här artikeln. Men till tidningen Södertäljeposten sade hon efter valet.

- Jag känner mig trött, men samtidigt ödmjuk och hedrad. Jag är inte [[Carl Bildt|Carl Bildts]] fru. Jag är 25 år och kommer från Bollnäs. Trots att jag stod på 29:e plats på socialdemokraternas lista fick jag ändå över 20.000 kryss. Det är stort.

Kommentera