Ungdomsarbetslösheten Folkpartiets stora fråga i Almedalen

Folkpartiets pressträff fokuserade helt på partiets nya rapport om ungdomsarbetslösheten och de förslag på åtgärder som presenteras där. [[Jan Björklund]] betecknade själv förslagen som kontroversiella.

Mest fokus läggs på att minska arbetslösheten bland ungdomar som inte siktar på ett akademiskt yrke. Folkpartiet föreslår att ett lärlingssystem ska införas. Dels skulle det med förslaget bli möjligt att samtidigt som man går på gymnasiet vara anställd som lärling på ett företag och dels ska särskilda lärlingsanställningar införas för 19-21-åringar, som just lämnat gymnasiet. Dessa ska ha avsevärt lägre lön än de minimilöner som gäller idag – Björklund uppskattade att det kunde bli fråga om cirka 40 procent av minimilönen.

Syftet med förslagen är att komma åt det som Folkpartiet menar är de huvudsakliga orsakerna till ungdomsarbetslösheten: de höga ingångslönerna och de bristfälliga kontakterna mellan gymnasiet och yrkeslivet. Gymnasieskolans utformning med stort fokus på den teoretiska delen av utbildningen har enligt Björklund starkt bidragit till problemen:

- Gymnasiereformen som skulle skapa jämlikhet har istället lett till att ungdomar slås ut. Deras yrkesutbildningar är för dåliga och en tredjedel av ungdomarna slutför inte ens sin gymnasieutbildning.

Björklund menade också att gymnasiereformen skapats under inflytande av en ”attityd” som rådde i början av 90-talet.

- Då fanns det något slags föreställning om att vi i Sverige i framtiden bara skulle ha akademiska jobb. Men så är det ju inte.

Trackbacks

  1. [...] också på Makthavare.se om hur Folkpartiet ska ha ungdomsarbetslösheten om sin stora fråga i Almedalen, om tidningen [...]

Kommentera