Isbjörnen under sängen

Vi gjorde oss själva kanske skyldiga till det igår. Att spela på stereotyper i beskrivningen av Ryssland, alltså. På samma plats ägnades idag 90 minuter åt just bilden av detta jätteland, som fiende eller partner, i media och i säkerhetspolitiska analyser.

Seminarium: Monster under sängen i säkerhetspolitiken?
Arrangör
: Säkerhetspolitiskt Sommartorg genom Svenska Freds
Lokal:
Björkanderska magainset, Skeppsbron 24
Publik
: 50 personer
Budskap
: Världens största land blir fortfarande lätt en Kalla kriget-karikatyr i Väst.
Citatet
: ”- Putinismen, kanske inte så bra ord, den har kulminerat. Allt fler talar mellan skål och vägg om att ekonomin gick bra trots Putin, inte tack vare.” (Carolina Vendil Pallin, Utrikespolitiska institutet)

Det mest vitaliserande inslaget i detta seminarium var utan tvekan Irina Dergacheva, korrespondent i Sverige för nyhetsbyrån ITAR-TASS. Hon inledde med att beskriva hur västerländska medier ofta slarvar i sin källkontroll åt ett visst håll, när budskap passar en förutbestämd mall baserad på Sovjettiden. Det gör att man inte medvetet måste förvränga, men att det ändå blir resultatet.

Carolina Vendil Pallin från Utrikespolitiska institutet och Jakob Hedenskog, FOI, höll med i vissa avseenden, men betonade också att den ryska statsledningen, särskilt under de senaste åren, har kommit att betona det sovjetiska arvet och använda en liknande retorik, kanske främst för internt samlande bruk när en gemensam nationell identitet saknas.

I publiken återfanns även bland annat [[Kristian Gerner]], Lunds universitet och [[Michael Moore]] från försvarsmakten, som tillförde sina perspektiv. Gerner menade att en rysk demokratisering nästan måste påskynds uppifrån, men ville inte uttala sig om det vore nära förestående.

Panelen och publiken var eniga om att något invasionshot inte finns idag, men att rysk militär närvaro kan leda till ”obehagliga incidenter”, något man måste kunna hantera. Viktigt är att behandla Ryssland med respekt, vilket i sammanhanget blir att se det inte som ett land bland andra, utan som en jämlike till USA och EU, om än med mindre befolkningsmässiga och ekonomiska muskler. Större kulturell förståelse från båda sidor skulle också kunna uppnås genom ett avskaffat visumkrav från EU:s sida, något som samtliga förordade.

Trackbacks

  1. [...] Carl Netteblad och Ola Sigvardsson som bloggat om seminariet! [...]

Kommentera