”Jag kommer alltid vara din soldat”

[[Marit Bergman]] inledde kvällen inför veckans största publik. Hon gjorde klart att hon röstar vänster och att hon ser fram emot att det är bara lite drygt ett år till Sverige får en kvinnlig statsminister. Däremot berättade hon att aldrig röstat på socialdemokraterna, däremot utsåg hon [[Mona Sahlin]] till sin mentala syster och sjöng ”Will always be your soldier”.

Mona Sahlin lovade på pressträffen att hålla ett ideologiskt tal. Och hon höll löftet. Hon började med valet i Iran och gled över till dagens start på det svenska ordförandeskapet. På ett icke-konfrontativt sätt talade hon om vilken agenda hon skulle ha om hon vore EU:s ordförande just nu. Hon skulle – precis som nuvarande statsminister – prioritera klimatet, men därtill skulle hon lägga jobben och arbetsmarknadspolitik på EU-nivå. 

Det var ett diskret sätt att bryta borgfreden utan att kunna anklagas för att göra det.

Därefter bröt hon den med besked, men då i inrikespolitiken. Hon anklagade moderaterna för att leda landet mot katastrof, inte satsa tillräckligt på barnen, arbetslösa, sjuka och pensionärerna. Att sänka skatterna för rika vuxna istället för att prioritera välfärden.

Mona Sahlin talade snabbt, säkert och utan att staka sig, till skillnad från dagens pressträff. I pressrummet spekuleras det om att hon gjorde det som ett test för att slippa låta darrig på rösten. Talar man fort och högt låter man säkrare.

Klart är att hon i kväll visade att hon trots vikande opinionssiffror och mycket negativ media är en god talare. Hon höll i Almedalen det näst bästa tal hon hållit som partiledare, endast slaget av sitt installationstal. Onsdagskvällens tal var hästlängder bättre än förra årets. Och inte en enda gång nämnde hon Palme.

Comments

  1. På tal om systrar .. fick Marit Bergman en t-tröja idag från Rättvisemärkt där det stod ”Jag är sister och väljer Rättvisemärkt”. Snyggt vad?

Trackbacks

  1. [...] Oscarssons analyser av Monas tal, samt DN:s artikel, och SvDs blogginlägg. Dessutom självklart Stina Morian och Sanna Rayman på [...]

  2. [...] behöva lite hjälp av Olof Palmes tal från 1978. Här är länken (PDF). Så till skillnad från Makthavare.se anser jag inte att hon höll ett särskilt ideologiskt tal. Och som DN nämner talade hon om [...]

  3. [...] behöva lite hjälp av Olof Palmes tal från 1978. Här är länken (PDF). Så till skillnad från Makthavare.se anser jag inte att hon höll ett särskilt ideologiskt tal. Och som DN nämner talade hon om [...]

Kommentera