Svalt intresse för upphovsrätt

Journalistförbundet huserar i biografen Röda kvarn och har under veckan haft flera seminarium om upphovsrätten. Om det var regnet, EU-ordförandeskapet eller bara ointresset som gjorde att onsdagens seminarium var så gott som tomt är svårt att avgöra.

Seminarium: Utan upphovsrätt – oansvariga utgivare?
Arrangör: Journalistförbundet
Plats: Biograf Röda Kvarn
Publik: ca 15 personer
Budskapet: ”Medieföretagen återinvesterar för lite” (arrangören), ”Journalistik är en produkt bland andra” (Peter Wennblad)
Citatet: ”Gotlänningar har den näst högsta tidningsläsandet i världen, efter norrmännen.” [[Peter Wennblad]], ansvarig utgivare på Gotlands Allehanda.

Ett befriande semaniarium som faktiskt innehöll en konflikt. [[Agneta Lindblom Hulthén]] menade att journalistiken är ett demokratiskt uppdrag och därför står över annan produktion i Sverige medan Peter Wennblad sa:
– Medieföretag producerar en produkt som alla andra.

– Det handlar alltid om ekonomi, menade Lindblom Hulthén och aldrig om publicistiska argument. Medieföretag vill kunna använda enskilda journalisters texter på flera ställen utan att vilja betala för det. 

– Vi har en galopperande mediakoncentration i Sverige. Vi måste värna mångfalden, sa Lindblom Hulthén. 

Peter Wennblad å sin sida tycker att hans publicistiska uppdrag innebär att få läsare – det vill säga att vara kommersiell. Däremot menar han att det inte handlar om att välja mellan en god text och en kommersiell text för de sammanfaller ofta.

– Med en stor koncern i ryggen får jag som chef över en liten redaktion mycket mer resurser. Vi har gemensam kundtjänst, prenumerationsavdelning och en del annan samordning. Vi gör tidningen.

Seminariet handlade ganska lite om upphovsrätten, titeln till trots, men den lilla debatt som uppstod blev väldigt intern för journalister. Journalistförbundet – surprise, surprise, vill ha mer betalt om text eller annan publicistisk produktion används mer än en gång. Medan Wennblad menade att man aldrig kan veta var ens material används till i sociala mediers tidevarv så den form av upphovsrätt är överspelad.

Betyg till debatten: En stor eloge till Journalistförbundet för att seminariet 1) var lagom långt (d v s en timme) 2) hade en konflikt 3) hade en påläst moderator.

***

De gammeldags biosätena var lockande mjuka, salen modern och stor. En seminariehall i klass, för oss utan större rörelsehinder. För rullstolsbundna går lokalen inte att komma in i och för allergiker är heltäckningsmattan inte optimal. Tillgängligheten under all kritik alltså.

Kommentera