Min dag som dammsugarbärare

Makthavare.se har tidigare uppmärksammat Electrolux pr-satsning med att dela ut miljödammsugare till utvalda opinionsbildare under Almedalsveckan. Här följer en rapport om denna kampanj – inifrån.

I går fick jag ta emot vad som sannolikt var Almedalsveckans mest iögonfallande give-away; en sladdlös dammsugare från Electrolux. Nu delades dessa inte ut till höger och vänster åt var och en som vimlade på Donners plats, i Almedalen eller någon annanstans på Visbys kullerstensgator. I stället var jag utvald att under en dag ”dammsuga den pågående politikerveckan i Visby på goda miljöidéer”.

När jag först tillfrågades om detta kände jag en viss tveksamhet. Det handlar trots allt om ett stort företag som vill väcka uppmärksamhet kring sitt varumärke genom att låta opinionsbildare agera reklampelare för dem. Och det var i min egenskap av bloggare – inte minst här på Makthavare.se – som jag var ombedd att medverka. Hur rimmade det med de journalistiska ambitioner vi har för bloggen? Jag valde ändå att ställa upp, och det här är min rapport.

Tanken med dammsugarutdelningen var alltså att uppmärksamma goda miljöinsatser under Almedalsveckan. Jag funderade länge. Bland alla hundratals deltagande organisationer, företag och andra aktörer på plats så finns det många som på olika sätt värnar om miljön och vill nå ut med just sina recept för att exempelvis möta den hotande klimatkrisen. Men jag tänkte uppmärksamma några som gör en insats på det mer vardagliga planet; [[Stiftelsen Håll Sverige Rent]].

Som alla som rör sig innanför Visby ringmur under Almedalsveckan märkt så delas det ut tonvis av kampanjmaterial. Alla som är här anstränger sig hårt för att locka publik till sina seminarier, mingel och andra arrangemang – och då tar man ofta till flygblad. En övervägande majoritet av dessa kastas. Och alltför sällan i en pappersinsamling eller ens en skräpkorg. I stället släpps de ofta rakt på gatan.

Stiftelsen Håll Sverige Rent har plockat bortkastade kampanjbudskap från Visbys gator och gjort en topplista över de mest bortkastade budskapen. Jag ska inte i detta sammanhang genera något fackförbund, politiskt parti eller annan Almedalsaktör genom att här presentera listan (det har för övrigt redan Ulrika Westerlund gjort…). Däremot vill jag utnyttja mitt dammsugaruppdrag till att hylla Stiftelsen Håll Sverige Rent för sina storartade vardagliga miljöinsatser.

Trackbacks

  1. [...] och Jonas som nu har varit med och lyft almedalsbloggen till en helt ny nivå med nya Makthavare.se visar också varför han är i topp bland de socialdemokratiska [...]

  2. [...] att tala kvällspresspråk) har för övrigt Makthavares grundare i fråga redogjort för i en egenhändigt författad krönika. Och författaren till den här krönikan har det senaste halvåret dels låtit sig bjudas på [...]

Kommentera