Pp och Sd på gränsen

Häromdagen ställde Makthavare.se frågan hur pass stor chans [[Sverigedemokraterna]] egentligen har att ta sig in i riksdagen, genom att få 12 procent av rösterna i en valkrets. En väljarbarometer från Aftonbladet/United Minds ger i dag Sd 4,1 procent – och det är fjärde månaden i rad partiet ligger över riksdagsgränsen.

När Aftonbladet och Svenska Dagbladet uppmärksammar undersökningen fokuseras det dock mer på att [[piratpartiet]] får 4,2 procent av väljarstödet.

Till AB säger [[Rick Falkvinge]] att piratpartiet varit tydliga med att vilja få en vågmästarställning: ”Vi kan aldrig gå med på en regeringsförklaring som kränker mänskliga rättigheter”, säger Falkvinge, och tillägger att det upp till [[moderaterna]] eller [[socialdemokraterna]] ”att sy ihop en koalition som går med på det”.

I undersökningen, där 1 914 personer intervjuats via webben mellan den 24 juni och 17 juli, får moderaterna 26,8 procent, [[folkpartiet]] 6,5, [[centerpartiet]] 4,5 och [[kristdemokraterna]] 4,0 procent. Socialdemokraterna får 31,4 procent, [[miljöpartiet]] 10,0 och [[vänsterpartiet]] 6,7 procent. Sd, pp, c och kd ligger alla alltså nära fyraprocentsspärren.

Kommentera