Sparkrav splittrar UD och regeringen – fyra konsulat läggs ned

(Uppdaterad) De svenska konsulaten i New York, Los Angeles, Kaliningrad och Kanton läggs ned. Efter en hård strid räddas kulturhuset i Paris och ambassaden i Alger. Det är planen som ska stabilisera UD:s ekonomi och som förmodligen presenteras nästa torsdag på en presskonferens med Carl Bildt.

40 miljoner kronor ska UD spara genom att stänga de fyra konsulaten. Det är en kombination av gamla försyndelser och en ökänt slapp budgethantering som ligger bakom det underskott i UD:s budget, som slutligen fått [[Carl Bildt]] att sätta ned foten och sy ihop det sparpaket som ska få rätsida på utrikesdepartementets surdeg i budgeten.

Utåt vill Carl Bildt och UD inte säga någonting om hur underskottet ska hanteras.

- Det är ännu inget beslut fattat i frågan, säger [[Amelie Heinsjö]] på UD:s presstjänst.

När kommer regeringen fatta beslut i frågan?

- Det enda vi kan säga är att beslutet är nära förestående.

Men Makthavare.se kan i dag redogöra för hur paketet ser ut, och när det ska offentliggöras.

Tidigast på torsdagen den 30 juli är det tänkt att det ska hållas en presskonferens efter regeringens sammanträde. En förutsättning är nämligen att Carl Bildt kan delta i sammanträdet, och på torsdag denna vecka befinner han sig i Wien på ett OSSE-möte.

- Det presenteras förmodligen nästa vecka, säger en källa till Makthavare.se

På presskonferensen nästa torsdag ska Carl Bildt, under förutsättning att samordningskansliet inte lägger in ytterligare veto, presentera den sparplan som då godkänts av regeringen tidigare under dagen.

Men vägen fram till ett färdigt sparpaket har inte varit lätt. Det har växlats en hel del hårda ord både internt på UD mellan främst Carl Bildts folk och UD/H – den moderata handelsministern [[Ewa Björling|Ewa Björlings]] avdelning, såväl som på statsrådsberedningens samordningskansli, när sparplanen har beretts. Internt på UD har det funnits väsensskilda sätt att se på konsulaten och den roll de spelar i utrikesförvaltningen. Inte minsta har det rått delade meningar om det svenska generalkonsulatet i New York, vars anor härstammar tillbaka till tiden före det amerikanska inbördeskriget. Även den föreslagna stängningen av det svenska kulturhuset i Paris har varit ytterst kontroversiell.

Det har också funnits praktiska problem att hantera i form av långa hyreskontrakt och dylikt när konsulaten ska stängas. Men vad gäller till exempel lokalerna på Second Avenue i New York har de franska UD-kollegorna kommit till räddning eftersom de har lovat att ta över dem när Sverige lägger ned.

Den hårda interna striden på UD om representationen i New York har landat i en kompromiss där ett slags minikonsulat bevaras i staden. Det kommer enligt uppgift bestå av två eller tre diplomatiska representanter med en i huvudsak exportbefrämjande roll som sin arbetsuppgift.

Möjligtvis kommer regeringen i samband med stängningen av konsulaten också fatta beslut om att tillsätta en utredning som ser över den svenska utlandsrepresentationen och förvaltningen i stort, vilket har varit ett av de kompromissförslag som har bollats i samordningskansliet under resans gång, uppger en källa för Makthavare.se. Hur svårt det har varit för regeringen att sätta ned foten i frågan visar det faktum att personalen på konsulatet i New York informerades om nedläggningen redan i april månad. Men sedan dess har det alltså varit tyst i frågan från departementsledningen med Carl Bildt och [[Frank Belfrage]] i spetsen.

Symptomatiskt är också att den nyligen utsedda generalkonsuln i New York, [[Alf Karlsson]], sedan länge går under smeknamnet ”nedläggaren” i UD:s korridorer i Stockholm.

Under resans gång har det bollats en rad olika sparförslag, vilka bland annat inkluderat en stängning av det svenska kulturhuset i Paris och representationen i Alger.

När det blev känt för en större krets att kulturhuset i Paris var hotat startade raskt en rad räddningsaktioner. Till exempel fick den facebookgrupp som skapades efter en debattartikel på Brännpunkt i mitten av juni, skriven av Svenska institutets generaldirektör [[Olle Wästberg]], och som administreras av folk på Handelshögskolan och Stockholms universitet på kort tid nästan 7.000 medlemmar, varav en stor del som hör hemma i den akademiska världen. Det visar på det tryck som finns i frågan och vilken het politisk potatis det varit för regeringen att hantera.

Nedläggningen av konsulatet i New York och förslaget att stänga kulturhuset i Paris har också genererat för Sverige negativa artiklar och uppmärksamhet i både New York Times och New York Post samt i franska Liberation och Figaro.

Men nu uppger en källa för Makthavare.se att både kulturhuset i Paris och representationen i Alger undantagits från sparpaketet. Anledningen till att Alger räddas återfinns bland annat i de kopplingar till oljeindustrin som finns i regionen.

Uppdatering: Enligt regeringens ärendeförteckning kommer beslut fattas i frågan redan i dag torsdagen den 23 juli. På dagordningen står beslut om att lägga ned konsulaten i New York, Los Angeles, Kanton och Kaliningrad samt ambassaden i Colombo. Det finns inget ärende som rör kulturhuset i Paris, vilket indikerar att kulturhuset slutligen räddats från nedläggning. Regeringen fattar också beslut om kommittédirektiv angående en översyn av  utrikesförvaltningen. Föredragande är statsrådet Carl Bildt, som alltså deltar i regeringens sammanträde.

Kommentera