Konkurrens om politikerbevakningen

[UPPDATERAD] Som Makthavare.se tidigare uppmärksammat finns det fler aktörer som nu ger sig i kast med politik- och politikerbevakning på nätet. En av dessa satsningar är ”demokratisajten” Riket.se, som inom kort i november lanseras av idé- och reklambyrån Fellowshop.

Bakom satsningen står en arbetsgrupp med folk från Fellowshop; [[Albert Åkerman]], [[Ninni Esseen]] och [[Rikard Langewolf]], samt medieentreprenören [[Carlos Rojas]] och [[Per Persson]], grundare av spezify.com.

Enligt ett PM Makthavare.se fått ta del av så är syftet med Riket.se att ”skapa en plattform där medborgare och politiker med hjälp av samma verktyg kan kommunicera med varandra”; som Facebook ”fast utan trams, och bara om politik”.

På sajten utlovas svenska folket få tillgång till all information om de folkvalda politikernas aktivitet i riksdag och regering, och dessutom ha möjlighet att livekommunicera med dem dygnet runt. Enligt grundarna av Riket.se ska sajten bestå av tre delar: en informationsdel där man presenterar information om politiker och den politiska processen, en interaktionsdel med verktyg för direkt dialog och diskussion mellan politiker och medborgare, samt en redaktionsdel med lättillgänglig politisk rapportering. Allt detta är tänkt att underlätta för besökaren att ta ställning i politiska frågor.

Vidare vill man ge politiker möjlighet att samla sina sociala medier på en och samma plats och där möta väljarna. Väljarna, i sin tur, kommer på Riket.se kunna blogga, twittra och kommentera på motsvarande sätt.

Än så länge finns inget av detta tillgängligt på webbplatsen. I stället möts man som besökare av beskedet att Riket.se håller på att skapa en plattform för politisk debatt, rapportering och interaktion, och att man efterfrågar hjälp. Det bjuds in till en serie workshops ”i syfte att utveckla detta viktiga projekt” där man bjuds på en smörgås som tack för sina åsikter.

Från Makthavare.se så vill vi återigen välkomna fler aktörer på banan. Vi konstaterar dock att mycket av det Riket.se säger sig vilja skapa redan finns – inte minst här. På Makthavare.se tillhandahålls information om politiker och andra makthavare i vår ständigt växande wiki, vi har en redaktionell del där man hittar texter som denna, och ett interaktivt inslag i form av kommentarsmöjligheter. Vidare presenterar vi omvärldsbevakning via samarbetspartnern Artilect, har en egen aktiv Twitterkanal, samt – genom systersajten Twixdagen – håller koll på våra folkvaldas och de politiska riksdagspartiernas mikroblogginlägg.

* * *

PS: Även Dagens Media och Resumé uppmärksammar detta i dag, och Carlos Rojas skriver om satsningen på Newsmill.

Kommentera