Ledargräl i SvD och Expressen

[UPPDATERAD] Ett praktgräl har uppstått mellan skribenter på Svenska Dagbladets och Expressens ledarsidor. [[Sanna Rayman]] på SvD menar att [[Ann-Charlotte Marteus]] ägnar sig åt ”ohederliga antydningar” om att Rayman är oempatisk och främlingsfientlig.

Bakgrunden är en ledare Sanna Rayman skrev i går där hon med avstamp i brandtragedin i Rinkeby diskuterar miljonprogrammens trångboddhet. Hon skriver bland annat att ”om vi lyfter blicken ovan det aktuella fallet – hur många lägenheter finns det i miljonprogramsområdena som täcker en sjubarnsfamiljs utrymmesbehov”, och att ”trångboddheten innebär att i avgörande ögonblick som bränder och andra katastrofsituationer så är riskerna att något går förfärligt fel högre”.

Ann-Charlotte Marteus skrev i dag att ”om svenska Stina och hennes fem döttrar hade dött av rökförgiftning i ett trapphus”, hade trångboddhet troligen inte diskuterats. Och Marteus menar att Rayman då knappast hade skrivit att ”i panikens ögonblick är det svårt nog att samla ihop sig själv, än svårare att kontrollera fem barn”, då det hade ”kunnat tolkas som kritik mot offrets barnrikhet”.

SvD:s ledarblogg replikerar Sanna Rayman och konstaterar att Marteus inte gillar när den förra ber den senare att lyfta blicken. ”Att lyfta blicken är inget ovanligt på en ledarsida”, skriver Rayman. ”Det är liksom mitt jobb. Det är för övrigt Ann-Charlotte Marteus jobb också, men det vill hon inte göra, för just idag tycker hon att det är olämpligt.”

Marteus svarar, på Expressens ledarblogg, att en formulering som förekom i en webbpuff för hennes text var ”ett rent misstag”. Hon vidhåller att det hon skrev i själva ledaren var ”en extremt viktig diskussion”, men att ”Rayman tycker att det är trams”. ”Tro tusan att våra världar kolliderar”, avslutar Marteus.

* * *

Kanske är det sommartorkan, men faktum är att det även pågår ett smärre ledargräl även internt på SvD. [[Paulina Neuding]] skriver att man på ledarbloggen rasar ”inte bara mot Expressen utan även mot oss själva och varandra”. Detta interngräl mellan Nueding och Rayman handlar om olika syn på kvinnlig könsstympning respektive manlig omskärelse, vilket intressant nog verkar föranletts av en ledarartikel i – just det – Expressen.

Kommentera