Rosornas krig om (s)kolpolitiken

Skolan blir en glödhet stridsfråga på [[socialdemokraterna|socialdemokraternas]] partikongress i höst. Efter att Carin Jämtin rykt ihop med sex socialdemokratiska förnyare på DN-Debatt om partiets syn på friskolor vill den pensionerade chefsideologen Enn Kokk att den ledande (s)-bloggaren Erik Laakso och oppositionsrådet i Haninge, Robert Noord, lämnar partiet.

Den socialdemokratiska delen av bloggosfären ligger i öppet krig om skolpolitiken. På den ena sidan återfinns den socialdemokratiska Stockholmsgeneralen [[Carin Jämtin]], som i en artikel på DN-Debatt kritiserat friskolornas möjlighet att generera vinst till sina kapitalistiska ägare.

På den andra sidan återfinns Jämtins kollega från länet, Haninges socialdemokratiska oppositionsråd [[Robert Noord]], som också är en framträdande röst i den (s)-märkta delen av bloggosfären. Han ligger också bakom debattboken ”Att riva plåstret – Tankar om en ny (s)kolpolitik” som en grupp förnyare skrivit, och ett svar i DN till Jämtin undertecknat av sex unga socialdemokratiska skolpolitiker i Stockholms län och Strängnäs.

De båda debattartiklarna fick en rad framträdande (s)-bloggare att gå i spinn, vilket är ett tydligt tecken på vilken stridsfråga den socialdemokratiska skolpolitiken kommer bli på höstens socialdemokratiska partikongress, som går av stapeln på Älvsjömässan strax utanför Stockholm den 28 oktober till och med 1 november.

[[Enn Kokk]], gift med den socialdemokratiska före detta talmannen [[Birgitta Dahl]], var i många herrans år partiombudsman, chefredaktör för partitidningen [[Aktuellt i politiken]] och chefsideolog på den socialdemokratiska partistyrelsen och i den rollen sekreterare i programkommissionen som skrev förslag till partiprogram. På sin blogg skriver han följande om skolpolitiken inför höstens beslut:

”Den socialdemokratiska partikongressen i höst har möjligheten att åtminstone ta ett första steg mot att återskapa en skola, som syftar till att öka jämlikheten i samhället”.

Och i sin kritik av den mycket vällästa (s)-märkta bloggaren [[Erik Laakso]] samt Robert Noord med flera undertecknare går han ännu längre:

”Aktuell suck i jämtindebatten: Varför måste alla de här folkpartisterna söka sig till just Socialdemokraterna?”

Kokk tycker också att ”socialliberaler som av någon anledning har valt att verka inom socialdemokratin” borde få ”ett eget parti att frodas i”.

Även (s)-bloggaren Björn Andersson i Oxelösund tycker att det ”kanske [är] dags för Robert Noord och flera andra liberaler att tänka om eller varför inte byta parti”.

Ledande socialdemokratiska politiker hemmahörande i Stockholm och på vänsterkanten i partiet, som riksdagsledamoten [[Veronica Palm]] och landstingspolitikern [[Dag Larsson]], sluter upp bakom Jämtin.

Palm som är nytillträdd ordförande för socialdemokraterna i Stockholm stad skriver:

”Idag tillåts friskolor plocka vinst från skattepengar, som vi alla betalt för att vi vill ha en bra gemensam välfärd. Möjligheten till vinstuttag är inte ett ansvarsfullt sätt att hantera skattepengar.”

Dag Larsson fyller i:

”Föga förvånande instämmer jag i Carins resonemang. Inte minst i sjukvården (primärvården) så finns det gott om exempel på vårdcentraler där ägandet har överförts från oss alla, till några få manliga läkare, som efter neddragning av personal har kunnat ta ut oskäliga vinster. Skattepengar går till vinst istället för sjukvård.”

På den andra kanten i partiet återfinns bland annat Noord från Haninge och Laakso från Tierp. Noord skriver i en kommentar till Jämtin på sin blogg:

”Jag har svårt att se poängen med att det skulle vara acceptabelt att göra vinst på att bygga en skola men inte att driva den. Det är samma skattepengar det gäller. Jag är dessutom övertygad om att föräldrar inte kommer att välja den fristående skola som tar ut sådana vinster att verksamheten blir lidande. Att var tioende elev lämnar skolan utan tillräckliga kunskaper beror inte på friskolornas vinster, då skulle väl det enbart vara i friskolor som elever lämnar utan fullständiga betyg. Detta beror snarare på snåla kommunpolitiker eller på att skolan arbetar på fel sätt. Lösningen på det är inte vinstförbud utan snarare arbeta på ett annat och nytt sätt.”

Erik Laakso plockar i sin tur upp Enn Kokks kastade handske om att han borde lämna partiet:

”Spottar man på en sten tillräckligt länge så blir den våt. Så är det. De som spottar värst är den förnämliga elit som benämner sig själva som “vänster” inom socialdemokratin. Det är nämligen fint att vara “vänster” och helst ska man vara lite mer vänster än alla andra. Men inte så mycket vänster att man blir vänsterpartist förstås för då är det inte fint längre. Trots att de tagit bort kommunismen (åtminstone i namn och bekännelse). Att vara “höger” är förstås därmed fult. Väldigt fult.”

Den (s)-märkta statsvetaren [[Stig-Björn Ljunggren]] sammanfattar högersidans kritik av Jämtins resonemang i en kommentar på Noords blogg:

”Ordet ”kunskap” finns inte i hennes artikel vad jag kan se….och resonemanget gäller inte bara skolan utan hela offentliga sektorn, det är en fint skriven artikel på temat att skruva tillbaka till den gamla goda tiden när valfriheten var begränsad”

Rosornas krig om skolpolitiken följs lättast på portalen s-bloggar, som i skrivande stund kokar över av inlägg om skolan. En het höst lär stunda för de socialdemokratiska skolpolitikerna.

Kommentera