Hallå där, Ilija Batljan

Makthavare.se får tag på den som tidningen Veckans Affärer hävdar är Sveriges mest talangfulla politiker när han sitter i bilen på väg hem till Nynäshamn efter galakvällen på Berns, där listan med supertalangerna presenterades. Hur känns det att ha hamnat på plats 15 på listan?

- Det känns väldigt hedrande och det är roligt att komma så högt på listan med tanke på alla de fantastiska talangerna från näringslivet som återfinns på den.

Har du några goda råd till kollegorna i politikerskrået om hur man blir en talangfull politiker?

- Det är otroligt viktigt att vara en entreprenör i själ och hjärta, och det gäller nog för alla som är placerade på den här listan. Man måste öppna nya vägar och våga göra nya saker och våga jobba på ett annat sätt än man normalt sett annars gör. Det finns många likheter mellan att göra ett bra arbete i politiken och att vara en bra entreprenör.

Och vilka är de likheterna?

- Inget görs av sig självt. Om man själv inte brinner för några frågor och driver dessa kommer inget hända med dem. Man måste ha en vilja att driva och förändra samhället. Den dagen man tappar den drivkraften ska man göra någonting annat.

Varför lämnar du politiken i Nynäshamn efter valet och vad är det som lockar med landstinget?

- Jag har haft ett fantastiskt jobb i Nynäshamn i fem år och en viktig del i ledarskapet är att skapa möjligheter för andra människor att utvecklas och komma fram. Det andra är att jag fortfarande funderar på vad jag ska bli när jag blir stor, och då kan det vara så att jag får ett uppdrag i landstinget eller så går jag till näringslivet eller så startar jag eget. Det är skönt att våga tänka nytt oavsett om det handlar om jobbet eller ens personliga utveckling. Och i och med att jag nu blev supertalang känner jag mig ung på nytt.

Den senaste tiden har det förts en intensiv diskussion på DN-debatt om hur den socialdemokratiska storstadspolitiken bör förändras och förnyas inför partikongressen i höst och valet nästa år. Hur ser du på den debatten?

- Det är så att jag aldrig brukar gå i någon slags polemik för sakens skull. Jag försöker förmedla den bild mina väljare har och det som jag möter i Stockholms län i villa- och radhusområden men också i höghusområden, och där vill man att socialdemokratin ska förnya sig och våga vilja vinna också i Stockholmsregionen. Och då krävs det en bred politik som också omfattar medelklassen. För mina väljare är kvaliteten i skolan och äldreomsorgen mycket viktigare än formen, alltså om det drivs i privat eller offentlig regi. Jag försöker inte föra någon slags oppositionell politik mot Stockholms stad. Jag förmedlar den verklighet som jag möter i Nynäshamn och i Stockholms län i mina vardagliga kontakter med folk.

Kommentera