Politikens 40-årskriser

[[Carl Bildt]] kallade en gång socialdemokraternas 90-talsprogram för Klas Eklunds 40-årskris. Och gissa vem som fyller 40 i december? Jo, ingen mindre än [[Göran Hägglund|Göran Hägglunds]] talskrivare och chefsideolog [[Fredrik Haage]]. Han fylller alltså 40 samma år som kd försöker modernisera sin konservativa profil och framtoning. Är det bara en slump?

Som Makthavare.se tidigare visat ligger Fredrik Haages penna bakom de vassa artiklarna och talen som satt kd i centrum för den ideologiska debatten i svensk politik i höst.

Förra gången det andra konservativa partiet i svensk politik – [[socialdemokraterna]] – moderniserade och vässade sin profil var det också en skarp hjärna som höll i pennan. Då hette han [[Klas Eklund]] och arbetade som rådgivare i ekonomisk politik åt först [[Olof Palme]] på sb och sedan åt Feldt på finansen där han kom att iklädas rollen som kanslihushögerns banerförare och chefsideolog. Resultatet av den moderniseringsvändan var den så kallade 90-talsrapporten, för vilken Eklund var huvudsekreterare. Carl Bildt kom sedermera att kalla den tjocka luntan för Eklunds 40-årskris, vilket är en karakteristik Eklund själv brukar instämma i med ett skämtsamt leende.

Att det är Fredrik Haage mer än Göran Hägglund som retar sig på, för att inte säga avskyr, kulturvänstern torde stå klart för alla och envar som såg intervjun med Haages chef Hägglund i torsdagens Kulturnytt i SvT (17/9). Hägglund hade där stora svårigheter med att visa exakt på vilket konstverk, vilken artikel och dylikt som producerats av kulturvänstern och som han retat sig på.
Men varför retar sig då Haage så mycket på kulturvänsterns olika alster? Svaret återfinner vi i ett porträtt av honom i tidningen Kristdemokraten från i somras:

”Han har oklanderlig kritstrecksrandig kostym och talar eftertänksamt med väl avvägda gester, och tar sig då och då tid att fundera en stund innan han svarar.

Fredrik Haages framtoning, och det faktum att han är uppväxt i Salt­sjö­ba­den, för tanken till förnäm borgerlig miljö men det stämmer inte helt.

- Jag är inte uppvuxen i någon fashionabel villa utan i en simpel lägenhet. Och pappa är inte vd utan konstnär och mamma bibliotekarie.”

En konstnär till pappa och en bibliotekarie till mamma. Vad är det, om inte kulturvänstern/kultureliten personifierad?

Där har vi alltså svaret bakom de nya [[kristdemokraterna]] och deras krigsförklaring mot kulturmaffian. Det är Haages 40-årskris det handlar om, alternativt ett försenat tonårsuppror.

Kommentera