Extra: Fascister planerade attack mot svenska ambassaden i Belgrad

[UPPDATERAD] I Serbiska medier uppger idag Serbiens inrikesminister [[Ivica Dacic]] att serbiska högerextremister planerade en attack mot svenska ambassaden i Belgrad i söndags, då den svenska ambassadören höll en mottagning i anslutning till den inställda Prideparaden i Belgrad. Makthavare.se var på plats i Belgrad.

Enligt uppgift till Makthavare.se från Belgrad Pride-organisatörerna, var det endast de själva, deras gäster och polisen som visste om att mottagningen skulle hållas. Organisatörerna tror därför att det är polisen som läckt till fascisterna.

- Jag kommer att prata med inrikesministerns kabinettssekreterare nu i eftermiddag, säger [[Krister Bringéus]], Sveriges ambassadör i Belgrad, till Makthavare.se. Det har varit väldigt mycket poliser här nu runt residenset och ambassaden sedan detta avslöjades. Jag har ingen anledning att ifrågasätta att de var rejält nervösa för säkerheten, det hade kunnat bli väldigt våldsamt. Inrikesministern har sagt att ambassaden var hotad och det har varit omfattande underrättelsetjänst som pågått för att hindra attacken.

- Vi har ställt upp för en bra sak, yttrandefrihet, det känns bra. Men det är ju aldrig trevligt att ha ett konkret hot mot dig.

Bland gästerna på den svenska ambassadens mottagning fanns Danmarks ambassadör i Serbien, Sveriges försvarsattaché i Serbien [[Björn Torstensson]], representanter från den kanadensiska ambassaden och Sveriges Radios östeuropakorrespondent [[Maria Persson Löfgren]]. Från den internationella hbt-rörelsen fanns representanter från ILGA, International Lesbian and Gay Association; EPOA, European Pride Organizers Association och Interpride.

Mottagningen var ursprungligen planerad att hållas för att ge deltagare i paraden en säker plats att vara på efter paraden. När paraden förbjöds att hållas på grund av hot blev mottagningen det enda inslaget i pride-firandet i Belgrad.

Kommentera