Voteringsfrånvaro och extraknäck

I kvällens Kalla fakta på TV4 har man granskat riksdagsledamöternas frånvaro vid voteringar. Man uppger sig ha hittat ”tvivelaktiga bortförklaringar och lönsamma extraknäck”.

Den genomsnittliga frånvaron i riksdagen sägs vara 18 procent, nästan en femtedel av ledamöterna. Det innebär förstås att den vid vissa tillfällen är ännu högre. När riksdagen röstade om ny läroplan var exempelvis nästan en tredjedel, 94 ledamöter, borta. Och när sjukförsäkringen skulle göras om var frånvaron en fjärdedel, 85 personer.

Kalla fakta har också tittat på i vilken utsträckning de folkvalda utnyttjar möjligheterna att ha uppdrag vid sidan om. Bland annat tar man upp [[Per Åsling]] som har sju styrelseuppdrag, är styrelseordförande i bland annat mejerikoncernen Milko och äger en gård. Och han är inte ensam om att ha mycket att göra. 75 procent av alla riksdagsledamöter har uppdrag vid sidan av. Den genomsnittlige riksdagsledamoten har en extrainkomst på 61 000 kronor om året.

Som ett led i sin granskning så har TV4 skapat en publik databas där man samlat information om bland annat riksdagsledamöters frånvaro och sidouppdrag.

Kommentera