Svenskt bloggbråk om norska frp

(UPPDATERAD) Ett bloggbråk har brutit ut i den tunga liberala delen av den svenska bloggosfären. Ämnet: Är det norska högerpopulistiska [[fremskrittspartiet]], som är största borgerliga parti i Norge, ett liberalt hopp eller ej?

Inblandade i fajten är inga mindre än [[Johan Norberg]], [[Dick Erixon]], [[Fredrik Segerfeldt]] och moderata riksdagskandidaten [[Johnny Munkhammar]]. Alltså nästan mangrannt cremé de la cremé av den svenska liberala bloggosfären

Johan Norberg går till hårt angrepp på både Dick Erixon och Johnny Munkhammar för deras syn på norska frp i den här bloggposten. (I inlägget finns också bakåtlänkar till vad Johans kombattanter skrivit i ämnet.)

Bakgrunden till bråket är en tvåtimmarslunch för utvalda liberala bloggare och några journalister som partiledaren [[Siv Jensen]] höll på restaurang Gondolen i Stockholm häromveckan. Under lunchen talade Jensen, efter att hon introducerats av Johnny Munkhammar och Fredrik Segerfeldt, som båda deltagit som inbjudna gästföreläsare på interna partiutbildningar i Norge för frp:s medlemmar och förtroendevalda. I sitt tal berättade hon bland annat att en del av partiets kurslitteratur vid dessa kurser varit en av Johan Norbergs böcker om liberalism, kapitalism och marknadsekonomi.

Segerfeldt och Munkhammar hade också hjälpt frp:s politiska tjänstemän med att handplocka och välja ut de svenska skribenter och bloggare som skulle bjudas in till lunchen på Gondolen.

Deltog i lunchen gjorde också, utöver ovan nämnda, bland annat [[Johan Ingerö]] (som har halvnorskt påbrå), Expressenkolumnisten [[Sakine Madon]] samt [[Per Gudmundson]] och [[Johan Wennström]]från Svd:s ledarredaktion och [[Mattias Svensson]] som är redaktör på tidskriften Neo och tidigare arbetade på Timbro. Även [[Aaron Israelson]] från sajten Nyheter24 återfanns vid lunchbordet. Hans rapport, och vilket epitet han ger Jensen, kan du läsa här.

Johan Ingerö skrev till exempel om lunchen i en krönika i tidningen Ångermanland.

Mötet, som anordnades på grund av att Jensen befann sig i Stockholm för en session med nordiska rådet, syftade till att presentera fremskrittspartiet och dess politik, som Siv Jensen tycker skildras på ett orättvist och felaktigt sätt i svensk media och av svenska politiska debattörer.

Från frp:s sida deltog förutom Siv Jensen flera ledande politiska tjänstemän från frp, till exempel kommunikationschefen och partiets internationella sekreterare.

En skribent på Makthavare.se (undertecknad) var också inbjuden till träffen, och Makthavare.se återkommer med några reflektioner angående lunchen i nästa vecka, efter att den socialdemokratiska partikongressen avslutats. Tills dess rekommenderas ett följande av bråket bland bloggarna, där knäckfrågan naturligtvis handlar om frp:s invandringspolitik och syn på invandrare.

Till exempel har bloggaren och vänsterdebattören [[Ali Esbati]], som för ett tag sedan arbetade som debattredaktör på den norska tidningen Klassekampen, blandat sig debatten från sidan och i ett inlägg kallat Johan Ingerö för nyfascist.

Uppdatering: I lördagens Expressen skriver Sakine Madons kollega [[Isobel Hadley-Kamptz]] krönikan Hur kan liberaler flörta med Siv? på ledarsidan, i vilken hon angriper bland annat Johnny Munkhammar för att stötta frp. Artikeln avslutas med en länksamling till en rad blogginlägg skriva av folk som deltog i lunchen.  Johnny Munkhammar svarade i sin tur på Isobels angrepp i ett blogginlägg skrivet sent på lördagseftermiddagen.

Kommentera