En amerikansk konsult i Sverige

Det finns ingenting så mytomspunnet i politiken som amerikanska politiska konsulter som arbetar åt svenska socialdemokrater. Och jodå, en så kallad ”political hitman” med hemadress Chicago gästade faktiskt [[socialdemokraterna|socialdemokraternas]] kongress i Älvsjö häromveckan.

Makthavare.se träffade honom en kväll i hotellobbyn mitt emot kongresslokalerna under den då pågående s-kongressen, där han just gästat ett lobbyseminarium om energifrågor som pr-byrån Prime på uppdrag av en av sina kunder i den svenska basindustrin arrangerat för hugade kongressbesökare och andra intresserade.

[[Kevin Lampe]] kommer från Chicago där han tillsammans med sin hustru driver en pr-firma som arbetar med uppdragsgivare världen över, och då bland annat i Sverige, där han samarbetar med Primes vice lobbychef [[Niklas Nordström]].

Arbetar du åt socialdemokraterna?

- Nej det gör jag inte och jag har heller inte fått någon sådan förfrågan. Jag är här för att delta i ett seminarium som handlar om amerikansk politik ett år efter att Obama tillträtt, som anordnas av Prime och Niklas Nordström. Samtidigt passar jag på att besöka kongressen för att lära mig mer om svensk politik.

Kevin Lampe har en mångårig bakgrund som bartender och stå-uppkomiker i USA innan han växlade karriär och började arbeta i pr-svängen i den Chicagobaserade byrån där hans hustru är vd, berättar han. Men han har också en bakgrund i det demokratiska partiet, där han bland annat arbetade nära [[Barack Obama]], när denne höll sitt berömda tal på det demokratiska  partikonventet 2004.

Har du några politiska uppdragsgivare?

- Jag arbetar inte längre åt demokraterna i USA, utan har nu för tiden mest internationella kunder som behöver hjälp med olika former av mediehantering. Jag brukar säga att jag aldrig mer kommer få vara med om någonting lika fantastiskt som det som skedde den magiska kvällen när Obama talade på konventet 2004, och jag stod bakom scenen med en papperskopia av hans tal utifall telepromptern skulle lägga av. Så det var lika bra att lämna politiken efter det.

Det är första gången han besöker en svensk partikongress så den givna frågan blir hur han upplever den, inte minst mot bakgrund att han arbetat bakom kulisserna på flera demokratiska partikonvent i USA.

- Fascinerande. Nivån och kvalitén på hela organisationen, de detaljrika politiska diskussionerna och hur pass sakpolitiska debatterna är, är det som imponerar, säger Kevin Lampe.

Jag ber honom att berätta om vad som hände på demokraternas partikonvent i Boston i juli 2004, då den i praktiken helt okända Obama fick hålla ett linjetal som introducerade den dåvarande demokratiska presidentkandidaten [[John Kerry]]. Talet brukar beskriva som historiskt och det som på 15 minuter förvandlade Barack Obama från en liten delstatssenator i Illinois till en given framtida demokratisk presidentkandidat.

Lampes uppgift var att träna och förbereda de personer som skulle tala på konventet, däribland Obama. Till sin hjälp hade han och kollegorna två rum bakom scenen komplett utrustade med talarstol, telepromter och strålkastare, allt i syfte att efterlikna förhållanden på scenen så mycket som möjligt.

- Det gick trögt första gången och han bad om att få repetera talet en gång till. Schemat för rummen var pressat men min uppgift var att  lösa just den sortens problem.

Obama gick upp i talarstolen en gång till framför bland andra Kevin Lampe, [[Michelle Obama]] och Obamas rådgivare [[David Axelrod]], som senare kom att leda den nationella kampanjorganisationen under valet 2008. En valkampanj som skildrades i dokumentärfilmen By the people som sändes i tvåan i Dokument utifrån i söndags kväll.

- Det var bättre, men fortfarande kändes det som om någonting saknades. Jag frågade Axelrod vad han tyckte och han tittade på mig och sade: Han har gett 70 procent av vad han kan ge.

Och vad trodde du?

- Jaha, tänke jag. Det betyder alltså att det finns en trettioprocentig chans att han kommer misslyckas på scenen senare i kväll.

Egentligen skulle inte hustrun Michelle ha fått vara med på plats bakom scenen under vare sig förberedelserna eller talet, eftersom ordningsreglerna för konventet förbjöd anhöriga och familjemedlemmar backstage. Men Barack ville ha henne där som ett stöd.

- Det var som sagt just den sortens problem som jag hade som uppgift att lösa.

När det sedan var dags för Obama att hålla Kerrys introduktionstal berättar Lampe vad som hände.

- Innan han gick upp på scenen vände sig Michelle om mot Barack, tittade på honom och gav honom en välgångsönskan: Don´t screw it up baby!

Under talet hade Lampe en ytterligare uppgift att ansvara för. Han höll i den papperskopia av talet som talaren skulle använda om telepromptern – där talet rullar fram på en genomskinlig skärm framför talaren – skulle haverera under pågående tal. På pappret är talet utskrivet med stort typsnitt, och den som ansvarar för kopian följer hela tiden med i manuset för att kunna gå fram på scenen och lämna över rätt avsnitt om det skulle behövas, berättar han.

- Mot slutet av talet tittade jag ned på manuset och upptäcker plötsligt att det är helt oläsligt. Jag blev så rörd under talet att jag hade börjat gråta, och tårarna rann ned på pappret och smetade ut bläcket utan att jag hade märkt något.

- Och när vi sedan gick ner från scenen efter applåderna visste jag en sak. Jag hade gått upp på scenen med en delstatssenator från Illinois, och jag gick av scenen med en man som en dag skulle komma att bli president i USA. Det var jag helt och fullt övertygad om.

Kommentera