Björklunds Zlatantabbe

(UPPDATERAD) [[Jan Björklund]] och hans talskrivare kan uppenbarligen inte särskilt mycket om svensk toppfotboll. I fredagens linjetal hävdade Björklund att Zlatan är uppväxt på Balkan. Så är nu inte fallet. Makthavare.se reder ut begreppen.

Det är skillnad på att härstamma från en plats här i världen, och att vara uppväxt på den samma. Men den distinktionen lyckades varken Jan Björklund eller hans talskrivare göra under fredags stora linjetal på landsmötet i Växjö.

I talet sade Björklund: ”Och visst hade väl Sverige varit fattigare utan Zlatan, uppvuxen på Balkan, den store cykelfabrikören Salvatore Grimaldi, uppvuxen i Italien, Nyamko Sabuni, uppvuxen i Kongo och drottningen, uppvuxen i Brasilien.”

Fakta i målet är följande:

[[Zlatan Ibrahimović]] föddes den tredje oktober 1981 i Malmö. Han växte upp i stadsdelen Rosengård i Malmö där svensk fotbollshistoria började skrivas i tidig ålder, enligt wikipedia:

”På grusplanen vid Cronmans väg hos sin mamma i Rosengård sparkade Zlatan boll från tidig ålder.”

Däremot kommer hans mamma och pappa från Balkan, från Kroatien respektive Bosnien, närmare bestämt. Men det är som sagt var inte riktigt samma sak, om nu inte folkpartiets officiella linje hädanefter är att stadsdelen Rosengård i Malmö är en del av Balkan?

Uppdatering:

Enligt manuset till Björklunds linjetal som är publicerat på folkpartiets sajt, som det länkas till ovan, sade nu Björklund plötsligt: ”Och visst hade väl Sverige varit fattigare utan Zlatan, med rötterna på Balkan, den store cykelfabrikören Salvatore Grimaldi, uppvuxen i Italien, Nyamko Sabuni, uppvuxen i Kongo och drottningen, uppvuxen i Brasilien. ”

Vad som har skett är alltså en korrigering av manuskriptet på sajten i efterhand. Men det som gäller är det som alltid skrivs på de kopior av talen som delas ut till journalisterna: ”Det talade ordet gäller”.

Och enligt det talade ordet sade Björklund exakt det som står skrivet i den första versionen av talet. Lyssna förslagvis på utdraget som återgavs i lunchekot fredag.

Ps. Jonas Morians fråga i kommentarfältet nedan är korrekt. I det aktuella stycket skedde en avvikelse från det ursprungliga manuskriptet. Björklund sade Afrika istället för Kongo, när han beskrevs Sabunis uppväxt. Men på den punkten har manuskriptet publicerat på webben inte korrigerats, trots att det var där avvikelsen mellan det talade ordet och det skrivna ordet skedde.