Bilden av politiken

Visst, politik är ideér och idéer byggs av ord, ord och ord i långa rader. Men insikten om att bilden av orden är minst lika viktig som orden själva har länge funnits i amerikansk politik. Nu ser vi hur den insikten så sakteliga får genomslag i svensk politik.

I USA väckte förra veckans omslag på tidningen Newsweek – svenska [[Fokus]] förebild – ett väldigt hallå. Den amerikanska editionen porträtterar den omtalade republikanska politikern och tidigare vicepresidentkandidaten [[Sarah Palin]] på omslaget, iförd löparkläder komplett med tajta löparshorts och bara ben.

Debatten som bröt ut efter att först [[John McCain|John McCains]] dotter, kolumnisten [[Meghan McCain]], på twitter kallat omslaget det mest sexistiska hon någonsin sett och Palin själv fyllt på med liknande anklagelser gentemot Newsweek på sin facebooksida, överskuggade med råge innehållet i artiklarna som anknöt till hennes nyligen släppta självbiografi.

Att en bild av politiken överträffar själva politiken i USA är nu inte så konstigt, eftersom amerikaner är ett tittande mer än ett läsande folk. TV är det centrala och allt överskuggande mediet, mycket mer än radio och dagstidningar. Och TV är ett bild- och känslomedia, inte ett analytiskt media som likt en morgontidning eller en bok vädjar till förnuftet. Bilden är alltså viktigare än ordet.

Det här har kommunikationsstrategerna i Vita huset förstått för länge sedan. Därför finns det också sedan länge en officiell fotograf där, som skildar presidentens vardag i bild. Dessa bilder finns numera tillgängliga för alla och envar att beskåda på Vita husets sajt och framförallt dess flickrsida, men de får också smart nog användas i publicistiska sammanhang, med vissa förbehåll.

Att inte Rosenbad har gjort samma sak – alltså skaffat sig en husfotograf – är, mot det nya fragmenterade medielandskap som växt fram inte minst på nätet, svårförståeligt, minst sagt. Men kanske är en sådan på gång?

För under andra halvan av 2009 har nämligen det svenska ordförandeskapet lejt in en professionell fotograf som skildrar ministrarnas EU-arbete både inom och utom Sverige. Resultatet av [[Gunnar Seijbold|Gunnar Seijbolds]] arbete finns att beskåda på ordförandeskapets sajt och bilderna kan användas av både medier och bloggare.

Samma analys har även det svenska försvaret gjort, vars reportagegrupp Combat Camera förser media och andra intressenter med bilder av de svenska utlandsstyrkorna i aktion. På högkvarterets informationsstab har de förstått att bilden av säkerhets- och försvarspolitiken är minst lika viktig som orden om försvars- och säkerhetspolitiken.

Bilden av politiken är som sagt var ofta lika viktig – om inte viktigare – än politiken. Även när politiken ska göras, och ges utrymme att göras. Det är därför de röd-gröna partiledarna i oppositionen ibland visar upp sig tillsammans utan att ha någonting nytt att berätta. För berättelsen – att de samarbetar och gör sig redo att bilda regering – ligger inte i orden i ett nytt sakpolitiskt utspel, utan i de bilder som signalerar att de är överens och redo att samarbeta. Bilden av politiken har blivit viktigare än politiken.

Och det är också därför vi inom en snar framtid kommer få se den första officiella fotografen som skildrar livet i Rosenbad, på samma sätt som kollegan skildrar livet i Vita huset. Bilden övertrumfar ordet.

Kommentera