(S) primärvalar i Sumpan

I Sundbyberg utanför Stockholm genomförs ett primärval av amerikanskt snitt. Sumpanborna inbjuds att rösta i ett öppet val som avgör vilka fem personer som ska toppa socialdemokraternas lista i fullmäktigevalet nästa höst.

På onsdagskvällen i samband med den lokala julmarknaden presenterade socialdemokraterna i Sundbyberg utanför Stockholm sina primärvalskandidater. Under valgeneralen [[Bo Krogvig|Bo Krogvigs]] ledning utfrågades och minglade de hugade politikerna inför ett 60-tal åhörare.

Samtliga kommuninvånare som är röstberättigade i valet i mitten på september nästa höst inbjuds att delta i valet och skicka in sin röst antingen via post eller nätet. Det är endast personer som är politiskt aktiva i andra partier eller ungdomsförbund som inte ges rösträtt.

Socialdemokraternas ordförande i Sundbyberg, riksdagsledamoten [[Tommy Waidelich]], ser försöket med ett primärval som ett sätt att förnya partiets organisation och arbetsformer, och han tror att de kommer få efterföljare på andra platser i landet:

- Som parti har vi att välja på att förnyas eller förintas. Det är en överlevnadsfråga.

Han betonar sambandet mellan personen och politiken, där han ser de lokala företrädarna som partiets och politikens viktigaste budbärare gentemot Sundbybergsborna.

- Mediesituationen är lite speciell jämfört med många andra kommuner. Eftersom vi saknar en daglig lokaltidning blir våra företrädare automatiskt våra främsta budbärare. Primärvalet blir ett sätt att se vilka av våra företrädare som Sundbybergsborna har störst förtroende för och vilka som alltså är våra bästa budbärare.

Vad har du förväntning på valdeltagandet?

- Om vi får fler röster än i vårt lokala provval bland medlemmarna har vi lyckats, brukar jag säga. För då har vi engagerat fler personer än de som är aktiva i partiet.

Utifrån det interna provvalsreultatet har socialdemokraterna skickat ut en folder till samtliga hushåll i kommunen där de trettio kandidaterna listas, och de fem personer som toppade provvalet lyfts fram och ges utrymme att i ord och bild presentera sin kandidatur. De fem toppnamnen ges också en personlig budget att driva valrörelse med under november och december.

Kandidaterna har också gjort korta presentationsfilmer som har samlats i en gemensam kanal på Youtube.

- Jag har valt att använda pengarna till att skriva ett brev och köpa loss adresser till de som bor i Sundbyberg och är mellan 65 och 75 år, säger 31-åriga [[Jonas Nygren]] som vann det interna provvalet bland socialdemokraterna, och alltså står högst upp på den valsedel som skickats ut till hushållen.

- Det är framförallt på äldreomsorgens område som vi har en del kvar att göra i Sundbyberg. Där både måste och ska vi bli bättre.

Nygren har en bakgrund som SSU:are i Helsingborg under 90-talet, och har också en tid arbetat som informationsombudsman för socialdemokraterna i Stockholms län. I Sundbyberg är han ordförande i barn och ungdomsnämnden. Sedan något år tillbaka arbetar han som pr-konsult inriktad på public affairs på pr-byrån Springtime, dit han handplockades av Bo Krogvig som nu alltså är tjänstledig för att förbereda och leda socialdemokraternas centrala valrörelse.

- Jag arbetar mycket med våra internationella politiska uppdragsgivare som rådgivare i deras valkampanjer. Just nu handlar det om presidentvalet i Kroatien där vi har anlitats av en av presidentkandidaterna.

Vad tycker du om att kandidera själv?

- När jag stod här på scenen tidigare i kväll fick jag en ny känsla för hur våra uppdragsgivare upplever sina kampanjer. Det kändes onekligen lite läskigt och jag förstår hur fokuserad man hela tiden måste vara när man kandiderar.

41-åriga [[Nathalie Sundesten Landin]] som i sommar är färdigutbildad mattelärare och som kom trea i provvalet tror att vägen till ett bra resultat i primärvalet ligger i att utnyttja de personliga nätverken:

- Det handlar om att gå ned till den lokala Hemköpsbutiken och prata med folk jag känner. Jag har också varit inne i affären där min son hyr dvd-film varje fredag och pratat för min kandidatur.

- Bland det första jag gjorde var också att se efter vilka av mina vänner på facebook som bor i Sundbyberg och som inte är medlemmar i partiet. Jag skrev ett personligt brev till dem.

Tommy Waidelich ser primärvalet som ett första steg i arbetet med att öppna upp partiet på lokal nivå.

- Vi har förbundit oss att följa valresultatet. De fem som kommer högst i primärvalet blir våra toppkandidater nästa höst. Däremot har vi inte på förhand bestämt exakt vilka poster de kommer få efter valet. Det blir en senare fråga att avgöra.

- Nästa steg blir att arbeta fram vårt lokala handlingsprogram tillsammans med
Sundbybergsborna, lite på samma sätt som vi har genomfört tre lokala omröstningar bland de boende om konkreta sakfrågor som till exempel den om en ny skola skulle byggas i ett grönområde.

Hur garanterar ni att valet inte riggas?

- Alla som röstar måste lämna en kontaktuppgift eller adress innan rösten läggs i valurnan. På det sättet ser vi att det går rätt till.

Kommentera