Ljus rapport om Kinas miljö

Samma dag som chefen för Stockholm Evironment Institute (SEI), [[Johan Rockström]], utsågs till årets svensk av Fokus, presenterade Fores en unik svensk-kinesisk SEI-rapport om Kinas möjligheter att ställa om ekonomin i mer klimatvänlig riktning.

Rapporten Going Clean: The Economics of China’s Low‐carbon Development är en 50-sidig sammanfattning av femton olika bakgrundsstudier och rapporter som kartlägger och beskriver Kinas möjligheter att ställa om samhället, näringslivet och ekonomin till en betydligt lägre användning av koldixid än tidigare – alltså just det som klimatmötet i Köpenhamn handlar om.

Kina har på grund av sin storlek och energiintensiva basindustri, som bland annat bygger på tillgång till billig kolkraft, tillsammans med USA och EU en av nyckelrollerna på [[COP15]]. Kinas ekonomi är en av de tio mest koldioxidintensiva i världen.

Rapporten har skrivits tillsammans av en rad internationella ekonomer, där nyckelrollen spelats av den så kallade Chinese Economists 50 Forum, som är en grupp som består av Kinas 50 tyngsta makroekonomer och som haft en central roll i den liberalisering i marknadsekonomisk riktning som landets ekonomi genomgått de senaste åren. Bland övriga deltagare märks tysklands mest framträdande miljöekonom, engelsmannen [[Nicholas Stern]] som ligger bakom Sternrapporten och den svenska ekonomen och författaren [[Klas Eklund]] som i dagarna tillträtt en gästprofessur vid Lunds universitet.

Och det är en ljus bild som projektledaren för rapporten, Kinaexperten [[Kalle Hallding]] på SEI, tecknar av den kinesiska ekonomins möjligheter till en omställning i mer miljövänlig riktning:

- Sverige har lyckats koppla loss utsläppen från den ekonomiska tillväxten. Det visar för andra länder att det är möjligt att göra detta. Kina måste på samma sätt hitta en väg att koppla loss utsläppen från tillväxten.

I rapporten beskrivs bland annat vad som krävs för att Kina ska klara av att nå tvågradersmålet och minska sina utsläpp av koldixoid fram till år 2050, vilket rapportförfattarna alltså bedömer som ett fullt realistiskt scenario att genomföra.

- Huvudvägen är ett införande av marknadsstyrmedel. Bland annat handlar det om att en kolskatt och handel med utsläppsrätter införs. Detta föreslår vi gemensamt och det har alltså skrivits av kinesiska ekonomer. Det är ett stort intellektuellt genombrott, säger Klas Eklund.

Den strategi SEI lagt fram för den kinesiska ekonomin är en sysselsättningsintensiv strategi, vilket borde lugna de konservativa krafterna i den kinesiska ledningen, påpekar han också vid presentationen på tankesmedjan Fores.

- Styrkan liger i tillgången på billig arbetskraft, inte i tillgången på kol. Den stora användningen av kol förklaras av vilket stadie i den tekniska utvecklingen Kina befinner sig i. Slutsatsen är att Kina inte tappar i konkurrenskraft om en kolskatt införs.

Kalle Hallding poängterade vid presentationen att Kina länge haft som medveten strategi att – tvärtemot EU – inte inta en ledande och pådrivande roll vid internationella förhandlingar likt den vid COP15. Därför ska inte heller de förhandlingsbud som kineserna lagt tas på alltför stort allvar.

- Det kinesiska utspelet i Köpenhamn hamnar mitt emellan business as usual och tvågradersmålet vad gäller koldioxidintensiteten. Det är betydligt mindre ambitiöst än den politik som kineserna själva räknar med på hemmaplan, säger Kalle Hallding och fortsätter:

- Utspelet är bara en positionering i relations till USA:s utspel. Det har inget med verkligheten att göra.

Klas Eklund som har varit med under de två år som arbetet med rapporten tagit berättar att han kom ut på andra sidan med en betydligt mer positiv bild av både möjligheterna att ställa om och modernisera den kinesiska ekonomin i mer klimatvänlig riktning, men också av de politiska möjligheterna att genomföra de i rapporten föreslagna förändringarna.

- Det kinesiska ledarskapet letar desperat efter en ny utvecklingsmodell och rapporten passar som hand i handske med det sökandet. Tankarna i den passar väl in hos de ledande moderniseringsförespråkarna, säger Klas Eklund och avslutar:

- Även om Köpenhamn inte blir vad vi hoppats på kommer Kina gå vidare med en mycket mer ambitiös politik på hemmaplan än vad som kommer ut av COP15.

Rapporten har tidigare presenterats i Kina för framförallt kinesisk media, och möttes då av stort intresse bland reportrarna enligt [[Helen Tai]] vid SEI som var på plats vid den kinesiska presentationen.

På torsdag kommer en grupp från SEI också presentera rapporten på plats vid toppmötet i Köpenhamn.

Kommentera