”Har man väl fått blogginflytande är det svårt att bli av med det”

[UPPDATERAD] Kanske en korrekt beskrivning av den mest inflytelserika centerbloggen, som presenteras i dag tillsammans med folkpartiet?

[[Fredrick Federley]] rankas i dag av Politometern som den mest inflytelserika centerbloggen. Federley, som sedan något år tillbaka också har en privatblogg, har dragit ner något på sitt bloggande och använder den mer sällan som en plats för analys. Men som [[Martina Lind]] skrev i går angående vänsterpartiet så är det svårt att bli av med blogginflytande när man väl arbetat upp det.  Men Fredrick får se upp, [[CUF]]-ordförande Magnus Andersson och Stockholmscenterns ordförande Per Ankersjö är hack i häl med sina bloggar.  Det är överhuvudtaget den Stockholms-liberala sfären inom [[centerpartiet]] som bloggar mest flitigt och inflytelserikt, förutom Federley syns bland annat Stureplanscenterns vice ordförande [[Johan Hedin]] i toppen. Profiler som den tidigare Makthavare.se-skribenten [[Annie Johansson]] sitter också på ett stort inflytande genom sin blogg.

Centerpartiet arbetar fokuserat med sociala medier och bloggar, om folkpartiet har lika mycket strategi så syns det än så länge inte. Politometern beskriver folkpartiets blogginflytande med [[Mark Klamberg]]. Klamberg rankas som den riktigt starta bloggen, som följs av en rad halvstarka bloggare – där bland annat Fredrik Malm och Amanda Brihed syns – och sedan en mängd mindre starka bloggare. Klamberg, som i sommar blir pappa tillsammans med frun [[Birgitta Ohlsson]] (som också bloggar, men inte har i närheten av samma blogginflytande utan hamnar först på plats 70), har i samband med FRA-debatten hotat att lämna folkpartiet. Till slut valde han att stanna kvar, vilket ansvariga för sociala medier inom partiet kan vara glada för. Om folkpartiet inte hade detta bloggande dragplåster på sin sida så hade man helt enkelt inte gjort något större avtryck på webben.

Ungdomsförbundet som man brukar kunna lita på när det gäller bloggar – se både centerpartiet, [[vänsterpartiet]] och [[miljöpartiet]] – lever inte riktigt upp till förväntningarna just i fallet folkpartiet. Förmodligen beror det på att ordförande Adam Cwejman fortfarande är relativt färsk, och att [[LUF]] inte gör som t ex [[Ung vänster]] och har en ordförandeblogg som går i arv.

[UPPDATERAD] Hittar också genom [[Mattias Lönnqvist|Mattias Lönnqvists]] blogg en liknelse mellan centerpartiet och folkpartiet, och det är att topplistan är full av förnyare. Centerpartiet har de främsta liberala profilerna på sin lista, medan folkpartiet har en stor andel anhängare av nätverket [[Liberati]].

Kommentera