Veckans makthavare: Michael Arthursson

Makthavare.se har tidigare rapporterat att [[Michael Arthursson]] blir [[centerpartiet|centerpartiets]] nationella kampanjledare i valrörelsen. När han tillträder nästa vecka blir det efter en opinionsmässigt skakig tid för partiet, blåsigt för partiledaren och tal om sprickbildning i kärnkräftsfrågan. Därför ger vi nu ordet till Arthursson.

Valet i september blir ett riktigt historiskt val. Oavsett hur det slutar.

Å ena sidan har vi Allians för Sverige. Bildat 2004 hemma hos [[Maud Olofsson]] i Högfors. Ett unikt, tätt, målmedvetet samarbete mellan fyra förändringsbesjälade partier. Nu erfaret och väl känt efter att ha styrt Sverige genom finanskrisens svallvågor.

Å andra sidan har vi De Rödgröna. Ett glatt gäng med en okänd gemensam politik. Det började med en tvåpartiromans mellan [[socialdemokraterna|s]] och [[miljöpartiet|mp]], innan [[vänsterpartiet]] snabbt knökade sig in som objuden gäst. Sedan dess svajar det betydligt mer åt vänster.

Antingen blir det en ny historisk seger för Alliansen. Eller det oprövade rödgröna experimentet. För första gången i Sveriges moderna historia med en gammal kommunist i det inre kabinettet.

Det är inte konstigt om de senaste turbulenta åren gjort människor osäkra. ”Den djupaste krisen som Europas näringsliv varit inne i under många, många årtionden”, som [[Mona Sahlin]] har uttryckt det. Arbetslösheten har stigit i land efter land. Ledande företag har gått under. Vem är kapabel att leda Sverige efter den globala krisen?

Vi ser nu att Sveriges näringsliv har stått pall. Det finns livskraft och attraktivitet. Utan att staten har köpt några bilfabriker. Det är inte så dumt att ha en näringsminister med klar övertygelse och en konsekvent linje. Med ett varmt hjärta och med is i magen.

Det finns så mycket att berätta om som centerpartiet bidragit med i Alliansregeringen. Världens mest ambitiösa klimatpolitik – och en hel Europeisk Union som går med åt samma tydliga håll i klimatfrågorna. Antalet miljöbilar som skjutit i höjden efter regeringens stimulanser. Det har blivit enklare och mindre kostsamt att driva företag. Och betydligt lägre kostnader för att anställa unga.

Nu behöver Sverige gå vidare. Då behövs en fortsatt målmedveten Allians. Då behöver Sverige ett ännu starkare, frimodigt centerparti.

Ett parti som vågar ifrågasätta att den hårt reglerade arbetsmarknaden hindrar människor att få jobb. Som ställer sig på ungdomarnas och de arbetslösas sida. Ett parti som har tydligt grönt miljöfokus – och vill använda den kraft som finns i marknaden och internationell samverkan för att nå klara resultat på miljöområdet. Och som redan har visat att det går.

Det behövs ett parti som vill bygga Sverige utifrån vanliga människors perspektiv. Som inte har staten som husgud och myndigheterna som dess profeter. Som tror på framtiden i hela Sverige – i Arjeplog och Krokom, i Trollhättan, Rinkeby och Landskrona. Och som tänker slåss för detta.

Den rödgröna oppositionen har haft en lång, behaglig smekmånad. Nu är det dags att granska konsekvenserna av en vänstermajoritet i riksdagen. Hur kommer företagens villkor att ändras? Hur mycket ska en vanlig familj betala i höjda skatter? Vilka friskolor ska förbjudas? Vad händer med alternativen i vården? Centerpartiet kommer att vara pådrivande i denna kritiska konsumentupplysning.

Det finns många på vänsterkanten som är nervösa inför tanken på ett starkare centerparti. Ledarskribenter som drömmer om att centerpartiet på något sätt ska försvinna. Glöm det. De ivriga bävrarna kommer alltid tillbaka.

Michael Arthursson

Kommentera