Mp överrepresenterade på nätet

Företaget TNS SIFO har inom sin verksamhet PR Research låtit undersöka svenska partiledares synlighet/närvaro på nätet, inklusive sociala medier som Twitter, bloggar och Facebook.

Makthavare.se har från TNS SIFO:s [[Peter Skeppström]] fått ovanstående bild och lite mer detaljer om undersökningen. I mätningen granskas förekomst sedan årsskiftet 2009/2010 för partiledarna, och det är tydligt att den så kallade ”superveckan” (partiledardebatten i riksdagen, SR-debatten och de två debatterna i SVT:s Agenda) satt sina avtryck på bloggarna och övriga sociala medier med tydliga toppar efter respektive debatt.

Temperaturen har definitivt ökat i de sociala medierna. Det förs ett mer intensivt samtal under slutet av månaden och trenden har varit tydligt uppåtgående under hela januari.

Peter Skeppström jämför partiledarnas förekomster i sociala medier med Vasaloppet: två olika klungor har bildats efter den första jobbiga backen och det återstår nu att se vilka som har vallat bäst eller kommer att valla om. Det mest spännande är om vi kommer att få se ett gemensamt ryck i likhet med bröderna Blomqvist (1988) från [[miljöpartiet|miljöpartiets]] sida. För ledarduon [[Mona Sahlin|Sahlin]] och [[Fredrik Reinfeldt|Reinfeldt]] är inte ledningen så dominerande som man skulle kunna förvänta sig. Det mest förvånande är att [[Jimmie Åkesson]] tappat kontakten med klungan, säger Skeppström.

Miljöpartiet får i undersökningen höga uppmärksamhetssiffror, vilket bland annat – men inte helt – förklaras av det faktum att TNS SIFO i detta fall haft två partiledares namn som sökbegrepp.

Kopplat till detta kan det vara värt att uppmärksamma Svenska Dagbladets kartläggning som visar att 69 av 81 riksdagsledamöter på Twitter ignorerar kontaktförsök från presumtiva väljare. De som får godkänt i SvD:s undersökning är [[Max Andersson]], [[Luciano Astudillo]], [[Rossana Dinamarca]], [[Fredrick Federley]], [[Egon Frid]], [[Eva-Lena Jansson]], [[Annie Johansson]], [[Nina Larsson]], [[Olof Lavesson]], [[Mats Pertoft]], [[Lage Rahm]] och [[Stefan Tornberg]].

Kommentera