Hur ser det ut med jämställdheten?

Efter att Makthavare.se nu presenterat de båda listorna över de personer som bedöms hetast för att få politiska toppjobb i en eventuell rödgrön regering, finns det skäl att granska statistiken. Hur ser det ut med jämställdheten?

Faktum är att fördelningen mellan kvinnor och män totalt sett är ganska god – och detta har inte varit en faktor vi i redaktionen tagit hänsyn till när vi samlat in namn. På 68-listan är det 32 kvinnor och 36 män.

Går man sedan in och kikar på fördelningen partivis så blir bilden delvis en annan. För 68-listan följde vi alltså samma procentuella fördelning av jobb som Fokus använde när de fördelade ministerposter. Det innebar 44 [[socialdemokraterna|socialdemokrater]], 15 [[miljöpartiet|miljöpartister]] och 9 [[vänsterpartiet|vänsterpartister]]. Av socialdemokraterna på listan är 20 kvinnor och 24 män. I miljöpartigruppen är det sex kvinnor och nio män, och bland vänsterpartisterna sex kvinnor och tre män.

Bland bubblarna är inte fördelningen mellan s, mp och v exakt likadan som på 68-listan, men ganska nära. Och här hittar vi 33 kvinnor och 35 män. Nedbrutet partivis är det lika många kvinnliga som manliga socialdemokrater: 22 vardera. Även miljöpartisterna har lika många bubblare av varje kön: 8. Slutligen har vänsterpartiet i princip en omvänd föredelning jämfört med kamraterna på den andra listan: tre kvinnor och fem män.

Vilka slutsatser man kan dra av denna statistik är svårt att säga. Det ska verkligen understrykas att ingen på Makthavare-redaktionen har suttit och försökt eftersträva en jämn könsfördelning bland de namn vi listat, vare sig partivis eller totalt. Dock kan det tänkas att partierna anstränger sig för detta, om de nu får chansen i höst.

Kommentera