Veckans makthavare: Elisabet Qvarford

[[Elisabet Qvarford]], konsult och projektledare på pr-byrån [[Westander]], tidigare bland annat på [[miljöpartiet]] och [[TCO]], är veckans makthavare. Hon menar att man visst kan vägleda personer som tillhör andra partier än de man själv tillhör. Däremot finns det alltid en gräns.

I våras arbetade jag en kortare tid som pressekreterare för miljöpartiet i riksdagen. Jag tog inte jobbet på miljöpartiet för att jag var en brinnande miljöpartist. Själv ser jag mig som socialliberal, en av dem som tyckte att [[Bengt Westerberg]] var toppen en gång i tiden. Sedan lärde jag mig stå ut med de folkpartiledare som kom efter. Men jag var också en av de folkpartister som blickade mot miljöpartiet när den socialliberala linjen gav vika för hårdare tag.

Under EU-valet ingick jag i miljöpartiets webbgerilla och jobbade för att mobilisera och entusiasmera sympatisörer genom sociala media. Det var spännande och intressant att vara med om att testa nya verktyg, även om jag själv i efterhand kan tycka att jag i alltför stor utsträckning blandade ihop mitt privata jag med mitt arbete.

Numera arbetar jag som projektledare på pr-byrån Westander. Makthavare.se frågade mig om jag som konsult skulle ta uppdrag för andra partier än miljöpartiet. Svaret är ja. Jag valde Westander på grund av deras öppenhetspolicy och beredvillighet att dela med sig av pr-knep. Jag har dessutom alltid möjlighet att personligen tacka nej till att jobba med vissa kunder utan att någon tycker att det är konstigt. Det är lättare att arbeta för en pr-byrå än för en organisation, men att ha erfarenheten av att jobbat för ett politiskt parti är ovärderlig i mitt nya yrke.

Byrån åtar sig i mycket liten utsträckning uppdrag för politiska partier. Sådana uppdrag handlar mest om kompetensutveckling, exempelvis en föreläsning eller ett seminarium.

Jag tycker inte att det är något problem att hålla en föreläsning om pr-tips för ett parti som jag inte planerar att rösta på. Flera av mina kollegor är partipolitiskt aktiva för olika partier, ett samhällsengagemang som välkomnas av ledningen.

Westander tackar däremot regelbundet nej till uppdrag som strider mot vår öppenhetspolicy. Vi skulle till exempel aldrig jobba för [[Sverigedemokraterna]], något som [[Karin Jihde]] och [[Patrik Westander]] klargjorde i Aftonbladet i onsdags. Vi skulle heller aldrig kunna ta uppdrag för ett parti under en valrörelse som uteslöt möjligheten att jobba med ett annat parti. För egen del skulle jag till exempel inte kunna ta något uppdrag för ett parti som är emot samkönade äktenskap.

Så innebär det faktum att jag kan tänka mig att hålla pr-föredrag för andra partier än mp att jag är ryggradslös? Nej, partipolitik är inte längre religion och det är viktigt att så många som möjligt får tillgång till pr-verktyg.

Elisabet Qvarford
PR-konsult på Westander

Kommentera