Kvinnor är från Venus, män är… moderater?

Enligt en studie som Sifo gjort för SvD har under den gångna mandatperioden kvinnliga väljares stöd för det rödgröna blocket slagit rekord. Och den politiska skillnaden mellan könen var förra året det största hittills. Drygt 54 procent av kvinnorna sympatiserar med de rödgröna, medan bara knappt 42 procent stöder något av de borgerliga regeringspartierna.

Särskilt [[moderaterna]] släpar på en kraftig manlig övervikt i väljarkåren. SvD:s [[Göran Eriksson]] skriver att de nya moderaterna har försökt göra sin läxa, men inte alltid lyckats. Så sent som i höstas visade [[Moderatkvinnorna]] i en rapport att det fortfarande råder stor manlig dominans i partiet. Och nu när partiets valsedlar inför valet i september är klara, har Ekot gått igenom könsfördelningen. 2006 var det 37 procent kvinnor på listorna, i år är det 41 procent.

Det innebär att om valresultatet skulle bli exakt detsamma som 2006, så skulle m i år få 43 kvinnliga riksdagsledamöter (av totalt 96). En begränsad ökning med tanke på att partistämman 2007 slog fast att partiet skulle arbeta för en jämnare könsfördelning till 2010.

Partisekreterare [[Per Schlingmann]] säger att man ändå är väldigt nöjda med att partiet ”kan visa upp en valsedel med personer på valbar plats med god könsfördelning”.

Kommentera