Lokomotiv och partispioner

I dag har [[socialdemokraterna]] presenterat sina sex så kallade vallokomotiv, ledande företrädare som kommer att vara drivande i partiets nationella valkampanj. De sex är, förutom [[Mona Sahlin]] och [[Ibrahim Baylan]]: [[Thomas Östros]], [[Ylva Johansson]], [[Sven-Erik Österberg]], [[Leif Pagrotsky]], [[Carin Jämtin]] och [[Thomas Bodström]].

Vid en pressträff slog Sahlin fast att detta var hennes lag som ska ut i landet och föra samtal om ”möjligheternas land”.

- Möjligheternas land för mig är ett land för alla och inte bara för några, sa Mona Sahlin. Jag vill att Sverige ska bli ett möjligheternas land byggt på idén att vi står starkare tillsammans.

De namn som nu ska föra ut dessa budskap är inte direkt några större överraskningar. Men som Aftonbladets [[Eva Buskas]] kunde avslöja redan i går så har i all tysthet några av de viktigaste valarbetarna nu rekryteras. I förra veckan började tre nya medarbetare på socialdemokraternas kommunikationsavdelning: [[Jenny Olsson]], [[Robin Zachari]] och [[Ann Wolgers]].

De ska jobba med omvärldsbevakning i valrörelsen, vilket med Buskas ord är ”en tjusig omskrivning för att hålla järnkoll på de politiska motståndarna”. I klartext kommer de att fungera som partispioner; nyckelpersoner i ett system där de större partierna avsätter resurser för att följa sina huvudmotståndare och rapportera hem vad som sägs på valmöten och andra arrangemang. På Newsmill berättar [[Manuel Ferrer]] (tidigare s-presschef) om detta system, och avslöjar att ansvarig för socialdemokraternas motståndarbevakning blir Anders Lindberg – med motparten [[Leo de Bruin]] hos [[moderaterna]].

I morse presenterade Sahlin för övrigt även på DN debatt fyra vägledande mål för partiet i valet: fler jobb, mer utbildning, minskad barnfattigdom och minskat socialbidragsberoende.

Kommentera