Hallå där, Martin Ahlquist!

Med en fackla på DN debatt aviserade i dag Fokus chefredaktör [[Martin Ahlquist]] sin avgång från Presstödsnämnden. Varför? För att presstödet i sin nuvarande konstruktion ger finansiering åt rasistiska publikationer, så som [[Nationaldemokraterna|Nationaldemokraternas]] tidning Nationell idag. Nämndens medlemmar är uttryckligen förbjudna att ta hänsyn till tidningsinnehållet.

Martin Ahlquist, är det verkligen rimligt att Presstödsnämnden ska ha synpunkter på publikationers innehåll?

– Alla har rätt att uttrycka sin åsikt och alla har rätt att ge ut en tidning. Men det är helt rimligt att den som gör anspråk på allmänna medel går med på vissa förbehåll. Allmänna medel är skattepengar, vi har rätt att ställa krav. Det jag reagerar på är ju inte en fråga om synpunkter, utan om grundläggande värderingar. Som systemet ser ut i dag skulle någon kunna de ut Der Stürmer från 1938 i obearbetad form, och erhålla presstöd för det.

Men bidrar inte Nationell idag till mångfalden i tidningsfloran, i rent bokstavlig mening?

– Nej, Nationell idag är inte mångfald utan enfald. Det kan aldrig ses som mångfald att dela upp människor i raser och hävda att somliga borde bo här och andra där. Men målet med presstödet är just att skapa mångfald, och kan det målet sägas uppfyllas när tidningar som Nationell idag får stöd? Jag tycker inte det.

Finns det några andra tidningar, utöver Nationell idag, som du tycker borde undanhållas presstöd på grund av åsiktsextremism? Exempelvis någon på vänsterkanten?

– Nej, inte som jag kan komma på.

Okej. Så hur borde presstödet se ut i stället?

– Jag tycker att man kan snegla på hur systemet för hur public service finansieras och regleras. Där är det förbjudet att torgföra rasistisk propaganda, men jag tycker inte att radio och teve är överdrivet styrda för det.

Ser presstödet annorlunda ut om fem år?

– Jag vet inte riktigt. Många ser det orimlig i hur systemet i dag är utformat. Men samtidigt styrs inte alltid politiken av rimlighetens lagar. Här krävs en genuin och bred politisk vilja: orkar man göra om presstödet från grunden?

Så svaret är… nej?

– I believe it when I see it.

Kommentera