Hårt tonläge i grönliberal debatt

Efter alliansregeringens utdragna och bitvis infekterade behandling av FRA-frågan började många liberaler överväga [[miljöpartiet]] som ett livsstilsliberalt alternativ. Under mandatperiodens mitt skrevs en mängd opinionsartiklar och blogginlägg om miljöpartiets liberala potential. Liberalernas heta känslor för de gröna svalnade dock efter ett tag. ”Jag medger skamset att jag kan ha stått för 2009 års mest korkade uttalande när jag trodde att Miljöpartiet skulle kunna bli de nya gröna liberalerna”, bloggade den nyliberale bloggaren [[Johan Norberg]] i december 2009, efter [[Peter Eriksson|Peter Erikssons]] uttalande om statsstöd till biltillverkaren SAAB.

Till skillnad från liberala opinionsbildare har svenska folket generellt under våren visat fortsatt starkt förtroende för miljöpartiet. I opinionsmätningarna har partiet legat stabilt, och på nyhetsplats i tidningarna har [[Maria Wetterstrand]] fortsatt få stort utrymme.

När [[moderaterna]] i mitten av april drog igång sin vårkampanj talade finansminister [[Anders Borg]] på pressträffen engagerat om hur den svenska landsbygden skulle drabbas av ett starkt miljöparti i regeringsställning. Under våren har även [[centerpartiet]] skärpt tonen mot mp.

”En bonde som driver ett typföretag med växtodling på 200 hektar åkermark skulle förlora 74 500 kronor om året på Miljöpartiets politik”, skriver riksdagsledamoten [[Annie Johansson]] (c), tidigare medarbetare på Makthavare.se, i Höglandsnytt den 23 april.

”Det är bara fyra månader sedan som Maria Wetterstrand i en debattartikel på Newsmill lyfte fram Miljöpartiet som ett socialliberalt parti som värnar människors frihet”, skrev centerledaren [[Maud Olofsson]] i Expressen den 14 mars. Olofsson kritiserade då Wetterstrand för att, enligt Olofsson ”ha lagt sig platt för vänsterpartiet och låtit [[Lars Ohly]] få sin vilja fram” i frågan om avdrag för hushållsnära tjänster.

Den senaste tiden har tonen skärpts ytterligare. På Facebook har [[Rebecca Weidmo Uvell]], tidigare marknadschef på det borgerliga Magasinet Neo och numera VD på kommunikationsföretaget Convolver, startat gruppen Granska MP. Gruppen syftar till att visa ”vad du får” om du röstar på miljöpartiet, som enligt gruppen ”trots ryktet” inte är ett liberalt parti. ”Hur liberal är Rebecca Weidmo Uvell?”, kontrade miljöpartisten [[Anders Wallner]] på sin blogg, och ifrågasatte dels att gruppen är stängd för miljöpartister och dels alliansreformer som FRA-lagen och skärpta regler för anhöriginvandring. Wallner har även gått i polemik med centerpartisterna [[Frank Nilsson]] och [[Elisabeth Thand Ringqvist]], som han menar ljuger i sin debattartikel (i Aftonbladet 16 april) om miljöpartiets flygpolitik. ”Varför ljuger de”, frågar Wallner. ”Mp vill inte bli avslöjade”, replikerar Thand-Ringqvist på sin blogg.

I bloggosfären finns flera exempel på hur tonläget mellan miljöpartister och alliansföreträdare har skärpts under våren. Samtidigt har centerpartiet börjat kalla sig ”alliansens gröna röst”.  Det är många som vill locka grönliberala röster inför valet.

Kommentera