Nytt svenskt väljarindex – och rörigt efter valet

[UPPDATERAD] Nu har även SVT presenterat sin ”poll of polls”; Väljarindex. Det skiljer sig från den sammanställning Novus gör för Sveriges Radio, då den senare bara tar med opinionsmätningar man själv gör, samt från Demoskop, Sifo, Skop och Synovate. SVT:s Väljarindex får information från Svensk Opinion, som dessutom väger in resultat från Sentio Research och United Minds.

SVT:s valsajt kan man även välja vilket eller vilka av dessa instituts siffror man vill kika närmare på, samt välja eller välja bort enskilda partier från sammanställningen.

SVT:s [[Mats Knutson]] konstaterar i en kommentar till denna nya temperaturmätare på valrörelsen att [[Sverigedemokraterna]] ligger på 4,7 procent i Väljarindex. Det är klart över de 2,9 procent av rösterna partiet fick i senaste riksdagsvalet. I flera av de traditionella opinionsmätningarna har Sd den senaste tiden legat under 4 procentspärren, men ligger alltså över spärren i SVT:s index. Det beror på att partiet ändå legat relativt högt i mätningar från United Minds och Sentio, som båda ingår i Väljarindex. Knutson menar att en förklaring till Sd:s starka stöd i dessa mätningar kan vara att de är helt eller delvis webbaserade.

När Aftonbladet i dag presenterade de senaste siffrorna från just United Minds framgick dock att Sverigedemokraterna backar till 4,2 procent och förlorar sin vågmästarställning. Ett så lågt stöd har inte partiet haft sedan juli förra året. ”Det verkar som om Sd nådde sin höjdpunkt för tidigt”, konstaterar opinionsanalytiker [[Carl Melin]].

Statsvetaren [[Tommy Möller]] tror inte heller på Sverigedemokraterna i en vågmästarroll. Han menar att tillräckligt många partier från båda sidorna kommer vägra samarbeta med dem. Det gör att blocken inte kommer överleva valnatten, spår Möller.

Inte heller tror han att enskilda partier som [[miljöpartiet]] eller [[centerpartiet]] kommer byta block. Istället framstår enligt Tommy Möller en liten minoritetsregering som det troligaste alternativet, kanske en som består av bara ett litet parti eller flera små som samarbetar över blockgränserna. Han tar [[folkpartiet]], centern och miljöpartiet som ett exempel på en sådan minoritetsregering. I ett sådant scenario skulle förmodligen [[Maria Wetterstrand]] bli statsminister.

Han utesluter däremot ett samarbete mellan [[socialdemokraterna]] och [[moderaterna]], och spekulerar om att vi i nästa mandatperiod ”får en ganska turbulent parlamentarism med till och med regeringskriser och regeringsombildningar och kanske också nyval”.

Kommentera