Kungens män

Aftonbladet uppger att prinsessan Madeleines före detta fästman [[Jonas Bergström]] nu är ”singel, bostadssökande och har tvingats ta timeout från jobbet”. Samtidigt finns det alltjämt kring kung Carl Gustaf ett ”hov” av män som kan sägas tillhöra den yttersta makteliten i Sverige.

Det är Fokus som gjort en grundlig genomgång av hovet och kungens umgänge. Här återfinns näringslivsprofiler som [[Sverker Martin-Löf]], [[Peter Wallenberg]], [[Marcus Wallenberg]], [[Jacob Wallenberg]], [[Hans Dalborg]], [[Signhild Arnegård-Hansen]] (för övrigt den enda kvinnan i sammanhanget), [[Björn Wahlroos]], [[Erik Belfrage]] *, [[Gustaf Douglas]] och [[Michael Treschow]], men också landshöding [[Per Unckel]], f d ÖB [[Owe Wictorin]] samt f d ordföranden i Högsta domstolen respektive f d president i Svea Hovrätt [[Johan Munck]] och [[Johan Hirschfeldt]].

Påtagligt många av dessa är medlemmar i det exklusiva sällskapet HM Konungens Jaktklubb, en mycket gammal företeelse som funnits under åtskilliga svenska regenter dit bara de närmaste bjuds in. Av de dryga 200 medlemmarna (bara män) är de flesta personer med adliga efternamn. Förutom flera av de ovan nämnda finns i denna klubb även de gamla finanshajarna [[Anders Wall]] och [[Erik Penser]], men också några av kungens privata vänner som [[Carl-Adam Lewenhaupt|Carl-Adam »Noppe« Lewenhaupt]], [[Anders Lettström]] och [[Anders Philipsson|Anders »Aje« Philipsson]]. Dessa omnämns ofta i skvallerpressen, men ska enligt Fokus knappast beskrivas som några makthavare i nivå med Wallenbergare.

* I artikeln påpekas för övrigt att ovan nämnde Erik Belfrages bror heter [[Frank|Frank Belfrage]] och är kabinettssekreterare på UD – och en av de operativt ansvariga för att ihop med hovet arrangera alla statsbesök, både utländska i Sverige och svenska i utlandet.

Kommentera