Almedalstalet: Fredrik Reinfeldt

[UPPDATERAD] Det var på många sätt en helt annan [[Fredrik Reinfeldt]] som i kväll höll tal i Almedalen, jämfört med förra året. Då var det en väldigt torr ton och fokus på svensk historia. Nu var det en mycket uppspelt och närmast pillemarisk moderatledare som flörtade ohämmat med den månghövdade publiken och kom med hårda angrepp mot sina politiska motståndare.

På sluttningen framför scenen hade en stor grupp företrädesvis unga moderater samlats. Under den musikaliska inledningen viftade de med små flaggor och ballonger under refrängen av ”Flyter”, och när Reinfeldt kom upp på scenen inledde han med att gå fram och skaka hand med entusiastiska ungdomar i publiken.

Själva talet var som sagt mycket muntert i sin stil. Fredrik Reinfeldt fick tillfälle att visa upp sina skådespelartalanger genom varierade tonfall, dramatiska övergångar och utspel.

Innehållsmässigt var det mycket som kändes igen från pressträffen, även om ingen skriftlig version av talet delades ut då. De klara beskeden var också desamma: inga nya skattesänkningar under 2011, värna välfärdens kärna samt stopp för de rödgrönas skattehöjningar.

Han betonade också i sitt tal sin ambition att fortsätta transformera moderaterna till ett parti som sätter allmänintresset först och inte binder upp sig till olika särintressen – med tydlig adress till socialdemokraterna och LO.

Samtidigt slog han fast att medan m 2006 gått till val som ”den nya arbetarpartiet” var man nu, 2010, ”det enda arbetarpartiet”. Men antagligen menade han inte att detta skulle tolkas som att man därmed lierade sig med något särintresse.

Trots dessa uttalade ambitioner blev aldrig applåderna från publiken så stora som när han läste från sin ”hemliga lista” över vilka skatter de rödgröna tänkt höja eller införa: pensionärsskatt, ungdomsskatt, kvinnoskatt, löntagarskatt, fastighetsskatt, kilometerskatt etc. Helt klart visste Reinfeldt vilka intressen som fanns representerade i publiken när han närmast övertydligt hamrade in betydelsen av en nygammal rödgrön fastighetsskatt och dess förmodade skillnad mot alliansens kommunala fastighetsavgift.

Sammanfattningsvis visade alltså Fredrik Reinfeldt upp en väldigt annorlunda sida av sig själv under sitt Almedalstal. Om vi kommer att få se mer av denne lättsamme, teatraliske och småelake Reinfeldt under valrörelsen återstår att se. Och om han i så fall kan vinna några nya m-röster är högst osäkert.

* * *

Vid den analys av talet som gjordes av Fores och Axess konstaterades att Reineldt till 80-90 procent hållit sig till sanningen. Det var däremot inte sant att de rödgröna ville riva upp ROT-avdraget eller alla reformer alliansregeringen genomfört. Vid en jämförelse av ordlikhet mellan detta tal och riksdagspartiledare tidigare hållit framkom att det hade mest likhet med tal hållna av [[Mona Sahlin]] (82,15 procent), [[Maud Olofsson]] (80,65), [[Göran Hägglund]] (72,3) – och Reinfeldt själv (72 procents likhet).

Se talet i sin helhet här:

Kommentera