Klasspråk om a-kassan och facket på s-seminarium

Låga löner och obligatorisk arbetslöshetsförsäkring är inte rätt väg för Sverige enligt socialdemokraterna.

Seminarium: Framtiden för den svenska modellen: Kompetens eller låga löner? (Socialdemokraternas ekonomiska seminarium)
Arrangör: Socialdemokraterna
Lokal: Wisby Strand
Publik: Flera hundra
Budskap: Vi kan ta ansvar för ekonomin. Regeringen nedmonterar den svenska modellen i smyg.
Citatet: ”Det främsta skälet för fackliga akassor är att det håller uppe organisationsgraden.” ([[Wanja Lundby Wedin]]). ”Tryggheten ligger inte bara i det jobb du har, utan även i det jobb du kan få.” ([[Roger Mörtvik]])

[[Thomas Östros]] inledde seminariet med en presentation (länk) som kritiserade regeringen för stigande arbetslöshet, för att inte investera tillräckligt i produktivitet och för att försöka lösa problemen med ökade klyftor. Regeringen kritiserades också för planerna på att införa en allmän obligatorisk a-kassa.

Wanja Lundby Wedin talade om hur LO-samordningen av lönerörelsen gjorde att regeringens idé om arbetslöshetsdiffrentierade a-kasseavgifter inte hade avsed effekt: Tanken var att branscher med hög arbetslöshet skulle få lägre löneökningar på detta sätt, men Wanja beskrev hur facket krävde särskilt höjda löner för exempelvis hotell- och restaurangpersonal trots att arbetslösheten där är hög. Om fackets lönekrav i allmänhet sade Lundby Wedin: ”Vi tar ut så mycket lön vi kan, men inte så mycket att vi äventyrar sysselsättningen”.

Den kritiska rösten på seminariet stod [[Magnus Henrekson]] från institutet för näringslivsforskning för. Han pekade på att arbetsmarknaden fungerar dåligt: Det är för svårt att byta jobb. Ett skäl är att människor har arbetat in trygghetsrättigheter som inte enkelt kan överföras till en ny arbetsgivare, vilket är särskilt problematiskt när äldre ska byta jobb. Vänstern har inte gjort sin läxa när det gäller att reformera arbetsmarknaden, och även moderaterna passar i den frågan.

Av Henreksons presentation fick deltagarna bara se första och sista bilden på grund av ett missförstånd om vem som skulle klicka.

På seminariet deltog även TCO:s Roger Mörtvik som tog fasta på att OECD numera rekommenderar sina medlemsländer antingen den anglosaxiska modellens konkurrenskaftiga ekonomi, som kommer till priset av höga inkomstskillnader, eller den nordiska modellen, där konkurrenskraft förenas med höga skatter.

Seminariet avslutades med att deltagarna fick ge Östros ett tips på angelägna åtgärder som finansminister. Mörtvik förordade mer pengar till utbildning, medan både Henrekson och Lundby Wedin ville modernisera tryggheten för den enskilde.

Kommentera