En identitetssökande kristdemokrati

Kristdemokraterna har det tufft. De har under en lång tid balanserat kring 4 procentspärren och därmed riskerat att åka ur riksdagen vid höstens val. Men det är inte bara i opinionsundersökningarna de har problem. I Synovates varumärkesundersökning av partiet, som presenterades i morse, är de, vid sidan av vänsterpartiet, det parti som har flest personer som absolut inte kan tänka sig att rösta på partiet.

För att kunna bredda sitt stöd har partiet försökt hitta sin nisch i svensk politik i allmänhet och svensk borgerlighet i synnerhet. Förra året var kristdemokraternas svarta begreppet ”verklighetens folk”, som lanserades av [[Göran Hägglund]] i hans Almedalstal. Årets svarta bland kristdemokrater är istället ”politikens gränser” och idén om kristdemokratin som en politikens gränsvakt.

Detta presenterades i dag av [[Ebba Busch]], vice ordförande i ungdomsförbundet, och gruppledaren [[Stefan Attefall]], på ett seminarium kring den rapport de båda författat. Syftet med rapporten är att lyfta en diskussion de menar finns runt om i Europa kring var politikens gränser ska gå, hur långt lagstiftningen ska sträcka sig. Som Busch uttryckte det:

- Vi vill att man i lagstiftningsprocessen ska ställa sig frågan om det här verkligen är politikens uppgift? Ska vi verkligen lagstifta om detta?

Efter presentationen fick tre personer – [[PJ Anders Linder]], [[Lotta Gröning]] och [[Lennart Koskinen]] – kommentera rapporten och presentationen av den. Koskinen vände sig mot uttrycket ”det starka samhället” och ville istället prata om ”det goda samhället”. Men också att de måste bredda sin syn på flera områden. När kristdemokrater pratar om familjen framstår det bara som den normativa kärnfamiljen med villa, Volvo och vovve, men det är inte alltid så verkligheten ser ut. Det finns ensamhushåll, samkönade hushåll, människor som inte har bostad och många andra som kristdemokraterna på allvar borde inkludera i sin vision om ett bättre samhälle.

Gröning var inne på liknande spår i sin kritik, men ur ett delsvis annorlunda perspektiv. ”Som regering har ni ställt er bakom ett socialförsäkringssystem som gör människan helt maktlös,” sa hon och menade att partiet måste ställa sig frågan för vem de talar och vem de anser sig representera. Friheten att välja apotek i storstäderna förnekas människor som bor i områden där det inte är ekonomiskt lönsamt att driva apotek. Och så vidare.

Det finns en grundläggande motsättning inom kristdemokraterna, som kändes som en bakgrund till PJ Anders Linders kommentar. Samma sommar som Göran Hägglund lanserade ”verklighetens folk”, gick [[Ella Bohlin]] till val i Europaparlamentsvalet på att förbjuda snus. ”Varje frihetsinskränkning ni föreslår, kommer att få rubriker ni aldrig drömt om,” sa Linder och uppmanade partiet att inte rädas sitt förflutna utan att självrannsaka sig själva för att komma framåt.

I Synovates undersökning framkom att partiets potentiella väljare anser att de måste bli mindre religiösa och mer toleranta för att de ska kunna rösta på dem. Om partiet vill kunna formulera en konservatism – ett begrepp många inom partiet värjer sig emot – som är relevant för 2010-talet måste de kunna överbrygga motsättningarna mellan frihetsivrare och förbudsivrare inom partiet.

Kommentera