Ett omskrivet Pride

Redan innan dagens invigning av Pride House och inledning av Prideveckan, har det i medierna kunnat märkas en ökad mängd hbt-relaterade nyhetsinslag.

En genomgång som gjorts med hjälp av SVT:s webbtjänst Valpejl visar att det inte är många politiker som tar upp hbt-frågor när de listar vilka ämnen de tycker är viktiga, uppgav Rapport i går.

Och i går rapporterade Expressen att svenskarnas attityd till homoadoptioner blir snabbt alltmer positiv. Även TT har plockat upp detta. Demoskop har sedan 2002 i flera undersökningar ställt frågan ”Ska homosexuella par få adoptera barn?” På åtta år har attityden svängt kraftigt. 2002 var 17 procent positiva, men i årets undersökning tycker 50 procent att det är rätt. Sedan juni 2002 har alla par samma lagliga rätt till att bli prövade som adoptivföräldrar.

I Svenska Dagbladet fokuseras det på Stockholm Prides dåliga ekonomi och kallar årets festival för en ”ödesvecka”. SvD konstaterar att evenemanget måste generera ett överskott för att säkra sin framtid. ”Förra årets förlust har satt djupa spår och fortfarande är det oklart var pengarna har tagit vägen”, skrivs det i en artikel publicerad i tidningens näringslivsdel.

SvD Brännpunkt skriver frilansskribenten och föreläsaren Elin Grelsson att ”större delen av Sverige utanför den lilla bubbla av seminarier och fester som Pride innebär, trots att heteronormen angår alla”. Hon menar att detta är ett resultat av en missriktad hbt-politik.

Dagens Nyheter noterar att Pride är populär i Stockholm och att Pridefestivalen nu sprider sig till andra städer i landet. Men de välkomnas inte av alla. Lika rättigheter motarbetas med dödshot, våld och trakasserier.

DN:s På stan-redaktion har också plockat russinen ur regnbågskakan och tipsar bland annat om Pride Parks invigningstal av [[Magdalena Ribbing]], en pjäs om frihet och 80-talsnostalgi.

DN Debatt skriver Diskrimineringsombudsman [[Katri Linna]] att trots att hbt-personer som grupp har större vårdbehov än befolkningen i stort är det många som undviker att söka vård. Forskning visar att de skräms bort från sjukvården på grund av kränkande och diskriminerande bemötande. Sjukvårdspersonal måste därför sluta utgå från att alla människor är heterosexuella och behandla sjukdomar utifrån symtom och diagnos – inte utifrån könsidentitet, könsuttryck eller sexuell läggning, menar Linna.

Expressens ledarsida är inne på ett likartat tema och konstaterar att man, för att få byta kön, inte bara måste skilja sig om man är gift – utan också måste steriliseras eller ha ett intyg på att man saknar fortplantningsförmåga. ”Fullständigt barockt”, menar tidningen, men detta är en realitet för svenskar som byter kön.

Aftonbladets ledarsida påminns vi om att vi under hela våren har nåtts av rapporter om hur pridemanifestationer i Östeuropa har förbjudits och slagits ner. Och vi behöver inte titta längre bort än till Finland där i början av juli Prideparaden i Helsingfors attackerades med rökbomber och gaspatroner så att 30 personer skadades.

I Aftonbladet skriver också RFSU:s generalsekreterare [[Åsa Regnér]] på att många platser i världen dödas människor för att de är homosexuella. Trots det fortsätter Sverige att avvisa hbt-personer till länder där de riskerar förföljelse. ”Det är en skam för Sverige”, menar Regnér.

Kommentera