RFSL:s utmaning: Att bli fler, för att kunna göra mer

Sedan RFSL grundades för 60 år sedan har utvecklingen för hbt-personer i Sverige kommit väldigt långt. Att hbt-rörelsen inte kan nöja sig med status quo, utan att den måste kunna gå vidare och utvecklas är alla överens om. Men det är tydligt att inte alla är överens om vilka frågor som är de mest brännande, och vilken utveckling rörelsen ska ta.

Seminarium: RFSL 60 år: Framtidens sexualpolitik
Arrangör: RFSL
Plats: Pride House, Studio 3
Publik: Kring 50 personer.
Moderator: [[Ulrika Westerlund]]
Budskap: Hur ska RFSL kunna utveckla sitt påverkansarbete, hur ska organisationen kunna formulera nya krav på utrymme och rättigheter?
Citatet: ”Jag blev tvångssteriliserad för två år sedan. Av den svenska staten.” [[Amanda Brihed]]

Makthavare.se:s egen [[Victor Bernhardtz]] och [[Amanda Brihed]], från bland annat Luf och nätverket Svart måndag, var båda överens om att det var viktigt att bygga bredare allianser och kunna se grupper som i dag hamnat i skymundan inom de breda hbt-rörelsen. Bernhardtz lyfte fram behovet av att jobba mer och bredare med smittskyddsfrågor, inte minst kring hiv, och Brihed lyfte fram vikten av att knyta till sig människor som kunde vara förebilder för unga. Hon menade att detta kanske inte var ett jätteproblem för homosexuella, där det finns många förebilder redan, men kanske med för bisexuella och inte minst för transpersoner.

[[Catrine Norrgård]], från Hbt-liberalerna, hade ett helt annat perspektiv och lyfte fram att RFSL måste arbeta aktivt med antirasism. I Nederländerna har främlingsfientliga krafter delvis kunnat kidnappa hbt-rörelsen och byggt allianser med udden riktat mot framförallt muslimer. Denna aspekt kom upp flera gånger under seminariet, med utgångspunkt i att [[Jimmie Åkesson]] i våras skrev en artikel om att Sverigedemokraterna är det mest hbt-vänliga partiet. Bernhardtz ansåg att RFSL måste tydligt definiera Sverigedemokraterna som ett rasistiskt parti och förhålla sig till dem därefter.

[[Helena Westin]], tidigare ordförande för Europride, lyfte istället organisatoriska frågor. RFSL måste helt enkelt få fler medlemmar för att kunna fortsätta vara relevanta. Om, lågt räknat, 5 procent av befolkningen är hbt i någon mening innebär det drygt 400 000 potentiella medlemmar mot dagens ungefär 4 000 medlemmar. Bredden och storleken på rörelsen kopplades tydligt ihop med andra frågeställningar som kom upp. För att kunna på ett effektivt sätt kunna ta tillvara intresserna för grupper som är färre personer. Brihed och Norrgård påpekade att det inte är nödvändigt att alla är organiserade i samma organisation men att det är viktigt att med samarbeten och alliansbyggande.

- Jag tror inte att RFSL nödvändigtvis behöver bli större, uttryckte Brihed det, men nätverken måste bli större. Arenorna måste bli större. De som blivit aktivistiskt lata måste kunna se sina kopplingar till varandra.

Uttrycket ”aktivistiskt lata” var det Westin som först fört in i diskussionen, när hon menade att det var väldigt många inom hbt-rörelsen som fått det bra. Men alla var överens om att det var viktigt för RFSL att kunna formulera en vision som även kan tilltala dem. Inte minst för att det inte går att veta hur situationen är om 60 år, vilket var temat för seminariet.

- Om vi går 60 år tillbaka i tiden hade vi precis stängt koncentrationslägren, sa Westin för att trycka på vikten av ett aktivt engagemang även bland de individer inom hbt-rörelsen som upplever att de fått det bra och som blivit ”aktivistiskt lata”.

Kommentera