Normkritiskt bloggande

I ett medielandskap där allt fler bloggar plockas upp av kvällstidningar blir det viktigare med oberoende bloggare.

Seminarium: ATT BLOGGA MOT NORMEN
Arrangör: Vi som aldrig sa sexist
Plats: Kafé Klara, Pride House
Publik: c:a 25
Moderator: [[Hanna Hård]]

Budskap: ”Normkritiskt och oberoende bloggande är (fortfarande) viktigt”
Citatet: ”Skräpkultur behöver inte vara sexistisk!” (Liza Andersson).

Diskusisons- och dialogbloggen Vi som aldrig sa sexist repriserade sitt seminarie från Feministiskt forum i våras, med bloggarna [[Immanuel Trollhare Brändemo]], [[Amanda Svalin]] och [[Liza Andersson]].

Liza Andersson (bloggar på Like a bad girl should) beskrev bloggen som sitt politiska projekt, sitt sätt att bidra med analyser av popkultur och skräpkultur ur ett normkritiskt och feministiskt perspektiv. Liza Andersson menade att det är klart att det skulle vara roligt att diskutera popkultur på det sätt hon vill på tidningars kultursidor, men å andra sidan kan hon välja själv i bloggen: ”När jag skriver om svensk goth får jag läsare från USA som läser via google translate, bloggen är ett sätt att nå ut med något som egentligen är väldigt smalt.”

För Amanda Svalin (bloggar på Intersektionell solidaritet, frihetlig socialism och feminism) ser bloggandet som fristående från andra politiska engagemang (i bland annat Ungdom mot rasism). Amanda Svalin kommenterade den ständigt pågående diskussionen om vad man ska göra åt ”trollen” (det vill säga personer som kommenterar hetsigt, kränkande och provokativt på bloggar och i nätforum) med att det inte alltid är så farligt, och att det är skillnad på en kränkning och en åsikt som mer är dåligt informerad: ”Jag får ganska få kränkande kommentarer, sen är det ju skillnad på en person som kommer med en kommentar grundad i att man inte ser strukturer och en kommentar med hat. Den förra släpper jag fram, det kan man ju diskutera.”

Immanuel Trollhare Brändemo (bloggar på trollhare) berättade om normkritiskt bloggande som ett sätt att nå ut, inte bara med budskap utan även sig själv: ”När jag började blogga hade jag i princip inte träffat folk på två år, bloggen blev en början till en kontakt med aktivism och är nu min huvudaktivism.” Immanuel Trollhare Brändemo menade också att det kan vara skönt att man inte alltid behöver vara ”demokratisk” på en blogg, istället kan man välja vilka som får diskutera, kommentera och delta. Samtidigt spelar kommentarerna jättestor roll för Immanuel Trollhare Brändemo dels för responsen men också för att de öpnnar upp nya frågeställningar om ett visst ämne och erbjuder läsare en möjlighet att prova sig fram och fråga.

Hanna Hård frågade vad som händer när tidningar börjar ge bloggare betalt för att blogga och därmed sätta agendan med lön, vilken roll spelar oberoende bloggare.

Liza Andersson menade att det nog spelar större roll för agendan än man kan tro och att det är skönt att det finns fler än de ”avlönade bloggtrollen på Aftonbladet som skriver skräp för att få uppmärksamhet”. Amanda Svalin lyfte fram poängen i att vara oberoende och inte behöva fundera kring att stöta sig med den som ger en lön, trots att man kanske inte håller med om en viss tidnings linje. Immanuel Trollhare Brändemo höll med och lyfta fram aspekten att det dessutom finns ett nöje i att vara underdog, att kunna kommentera och påpeka när en journalist skriver fel.

Kommentera