Politiskt splittrat om hbt-frågor

[UPPDATERAD] I dag presenterar RFSL hur riksdagsledamöterna agerat i hbt-frågor under den gångna mandatperioden. Man redovisar också svaren på en enkät som skickats till 452 kandidater från de sju riksdagspartierna samt från Sverigedemokraterna, Feministiskt initiativ och Piratpartiet.

Granskningen av ledamöterna visar att att allianspartiernas gemensamma politik i hbt-frågor, förutom i frågan om könsneutralt äktenskap, har anpassats efter kristdemokraternas åsikter. Sakfrågor där det egentligen finns en riksdagsmajoritet har, enligt RFSL, blockerats av kristdemokraterna och skjutits på framtiden. Exempel på sådana frågor är att tillåta insemination för ensamstående kvinnor och att införa s.k. moderskapspresumtion, så att den kvinna som är gift eller registrerad partner med en kvinna som föder barn automatiskt blir barnets andra juridiska förälder.

Riksdagsledamöternas agerande i hbt-frågor under den senaste mandatperioden har bedömts genom poängsättning av fyra omröstningar och på aktiviteter i form av motioner, interpellationer och skriftliga frågor. Sex riksdagsledamöter (fyra v-ledamöter, en s-ledamot och en mp-ledamot) har tilldelats maxpoängen 25. Lägst poäng har tilldelats åtta ledamöter med -7 poäng och en ledamot med -11 poäng (alla kd-ledamöter). Den totala medelpoängen för alla riksdagsledamöter blev 5,1 poäng.

Bland de som svarade bland riksdagskandidaterna tilldelades åtta personer (tre Fi-kandidater, två v-kandidater, en fp-kandidat och en mp-kandidat) 25
poäng. Sex personer (fem m-kandidater och en Sd-kandidat) tilldelades -5 poäng. Mest positivt på enkätfrågorna svarade kandidaterna från Feministiskt initiativ och från vänsterpartiet. Mest negativt på enkätfrågorna svarade de få kandidater från Sverigedemokraterna som skickade in svar. Den totala medelpoängen för riksdagskandidaternas enkätsvar blev 11,9 poäng.

Följande kandidater fick högsta poäng på alla frågor:

[[Andreas Carlgren]] (c), Stockholms kommun
[[Helena Leander]] (mp), Uppsala län
[[Helena Molin]] (Fi), Hela landet
[[Lars Ohly]] (v), Stockholms kommun och Stockholms län
[[Jörgen Persson]] (v), Skåne läns södra
[[Gudrun Schyman]] (Fi), Hela landet
[[Stina Sundberg]] (Fi), Hela landet
[[Jens Sundström]] (fp), Norrbottens län

Undersökningen pekar på att inställningen till hbt-frågor bland riksdagskandidaterna är relativt positiv, men varierar mycket mellan partierna. Inte bara mellan partierna utan också inom partierna varierar inställningen till de olika frågor som ställdes. Mest splittrade i inställningen till de frågorna var kandidaterna från moderaterna.

I morse rapporterade TV4 Nyheterna om RFSL:s undersökning, vilket kan ses här nedan c:a 50 sekunder in i inslaget:

RFSL:s ordförande [[Ulrika Westerlund]] uppger att undersökningen visar att kristdemokraterna fått styra allianspartiernas agerande i riksdagen, bland annat i frågan om insemination av ensamstående kvinnor. Trots att det ska ha funnits en majoritet för detta bland moderater, folkpartister och centerpartister (samt i oppositionen), valde allianspartierna att gå på kd:s linje och förslaget röstades ned.

Kommentera