Fördel alliansen enligt Sifo

[UPPDATERAD] Med mindre än en månad kvar till valet är det nu oerhört jämt i opinionen. Men enligt den tredje Sifomätning för augusti som Svenska Dagbladet presenterar i dag ser allianspartierna ut att få egen majoritet. Försprånget gentemot oppositionen är hela 7,6 procentenheter.

Även Aftonbladet och TT rapporterar om detta.

I SvD i dag intervjuas även ”Mr Valundersökning” [[Sören Holmberg]] (ej på nätet) och han påpekar att ”Det block som leder opinionsundersökningarna nu i mitten av augusti brukar behålla sitt överläge”. Hittills har det ledande blocket vunnit valet 13 gånger av 13. Och som [[Johanna Melén]] påpekar såg det nästan likadant ut i augusti 2006. I den mätning som gjordes 14–17/8 2006 fick alliansen 51,6 procent mot de rödgrönas 44,5. En ledning med 7,1 procentenheter. Valet vann alliansen sedan med c:a 2 procentenheter.

Enligt dagens mätning hamnar Sverigedemokraterna utanför riksdagen med 3,7 procent. Men tar man hänsyn till felmarginalen kan de lika gärna komma in.

I flera mätningar tidigare i år har kristdemokraterna befunnit sig under 4-procentsspärren medan vänsterpartiet balanserat nära den. Sifo ger dem dock båda stöd nog att ligga klart över spärren.

Alliansens ledning betecknas som ”ett signifikant försprång” och moderaterna går också om socialdemokraterna som största parti, med 32,1 mot 30,1 procent. Det bör dock påpekas att inga förändringar på partinivå i undersökningen är statistiskt säkerställda.

Skulle nu ändå moderaterna bli större än s i årets val skulle det rimligen få stor psykologisk betydelse och innebära ett allvarligt bakslag för [[Mona Sahlin]]. I en intervju i SvD uppger hon att det viktiga för henne är att de rödgröna vinner valet:

- Som statsministerkandidat ska jag förstås se till att mitt parti blir det största partiet i riksdagen, men att vi rödgröna blir större än alliansen – det är bara det som gör att vi får en ny regering.

En opinionsundersökning som SCB gjort för Kommunalarbetaren tyder på att socialdemokraterna tappar stöd bland några av sina kärnväljare; kommunalarbetare. Samtidigt ökar enligt samma undersökning sympatierna för vänsterpartiet. En annan viktig väljargrupp oppositionen backar hos är kvinnorna. Enligt Sifo uppger hälften av kvinnorna att de tänker rösta borgerligt. [[Toivo Sjörén]] menar att detta är den främsta förklaringen till alliansens ökade försprång.

I SVT:s Väljarindex – som sammanställer undersökningar från Demoskop, Novus, Sentio, Sifo, Synovate och United Minds – är avståndet mellan blocken något mindre: 48,1 för alliansen och 45,2 för de rödgröna. Och här ligger fortfarande Sd över 4-procentsspärren med 4,6 procent.

Skulle siffrorna i väljarindexet också bli valresultat skulle det motsvara följande mandatfördelning i riksdagen:

moderaterna: 30,8 (110)
folkpartiet: 7,0 (25)
kristdemokraterna: 5,3 (19)
centerpartiet: 5,0 (18)
socialdemokraterna: 30,9 (110)
miljöpartiet: 9,2 (33)
vänsterpartiet: 5,1 (18)
sverigedemokraterna: 4,6 (16)

Allianspartierna får i detta scenario 172 riksdagsmandat och de rödgröna 161. Sverigedemokraterna får en vågmästarroll med 16 mandat.

Kommentera