Bodström: ”Straffen är för hårda när det gäller narkotikabrott”

Under måndagen uppmärksammade de flesta svenska medier att justitieutskottets ordförande och tidigare justitieministern [[Thomas Bodström]] (s) vägrat låta sig drogtestas av P3 Nyheter.
Därmed har Bodströms och socialdemokratins syn på drogtester i synnerhet och narkotikapolitik i allmänhet åter kommit att aktualiseras.

Under sommaren har socialdemokraternas narkotikapolitik kritiserats av justitieminister [[Beatrice Ask]] (m). I en debattartikel i Aftonbladet (11/8) menade Ask att ”flumattityder dominerar den rödgröna narkotikapolitiken”.

Justitieministern pekade där på ett förslag från vänsterpartiet som syftar till att häva kriminaliseringen av egen drogkonsumtion.

Ask höjde här ett varningsfinger för att narkotikapolitiken vid ett regeringsskifte skulle kunna komma att liberaliseras och att socialdemokraterna gjort en sensationell vändning i narkotikapolitiken.

Det fick Thomas Bodström att se rött. I en debattartikel i samma tidning (13/8) menade Bodström att socialdemokraterna alltid – även i opposition – driver en tuff och restriktiv politik på området.

”Vi har en av världens strängaste syn på narkotika med hårda straff för brotten och har på intet sätt ändrat linje i vår restriktiva”, skriver Bodström i Aftonbladet.

Annat lät det för 12 år sedan. I en artikel i tidskriften Liberal Debatt med rubriken ”Var är humanismen?” gick Bodström till hårt angrepp på moderaternas dåvarande justitiepolitikiska talesman [[Gun Hellsvik]] och sin företrädare, socialdemokraternas [[Laila Freivalds]].

”Laila Frelvalds och Gun Hellsvik har haft ett slags tvekamp där det gäller att stå för den mest restriktiva kriminalpolitiken. Båda två tycks följa maximen att de som döms till fångelse i princip saknar alla rättigheter”, menade Bodström då och hänvisade till forskning som visar att 1990-talets narkotikapolitik inneburit att upp emot 25 000 tunga missbrukare helt uteslutits ur samhället.

Bodström hävdade också det saknades proportioner när tidigare ostraffade dömdes till långa fängelsestraff för att ha sålt eller smugglat knark. I debattartikeln funderade även Bodström kring att det nog är lika med politiskt självmord att förespråka lindrigare straff för narkotikabrott.

”Att debatten mellan Freivalds och Hellsvik är innehållslös och trist är inte så konstigt när de tycker likadant. Trots att det sedan länge är känt att det främst är sociala faktorer som avgör vilka som blir kriminella, är det ingen socialdemokratisk politiker som protesterar”, avslutade Thomas Bodström sin debattartikel.

Två år senare avgick Laila Freivalds och Thomas Bodström blev socialdemokratisk justitieminister.

Kommentera