Utspelometern: Den rödgröna överenskommelsen om Afghanistan

Under fredagen presenterade de rödgröna partierna en överenskommelse om den svenska insatsen i Afghanistan. Uppgörelsen innebär att, om de rödgröna vinner valet, de svenska trupperna ska börja dras tillbaka från och med 2011 för att helt vara borta från Afghanistan 2013.

Från och med 2011 ska de svenska styrkorna börja dra sig tillbaka från Afghanistan, säger den rödgröna uppgörelsen som presenterades på fredagen. Under det första halvåret ska, om säkerhetsläget i Afghanistan tillåter, hela den svenska insatsen vara avvecklad. Under 2011 ska även en civil chef finnas på plats i Afghanistan, för att samordna de svenska insatserna där. När den militära styrkan är tillbakadragen, ska bara militär personal finnas kvar för att utbilda de afghanska säkerhetsstyrkorna.

Mandatet för den svenskan insatsen kommer att förnyas under hösten 2010, men styrkan kommer inte att utökas från de 500 man som i dag finns i Afghanistan.

Tillför utspelet något nytt?
Ja, det gör det. Afghanistan har varit en av de svåraste frågorna att lösa för det rödgröna samarbetet. När de tre partierna presenterade en gemensam försvars- och säkerhetspolitisk uppgörelse under Folk & Försvars rikskonferens i Sälen i vintras, var denna fråga undantagen av det skälet.

Delar av överenskommelsen är emellertid saker som redan känns igen. Socialdemokraterna och miljöpartiet kom redan tidigare i år överens om en översyn av den svenska insatsen under 2011, så detta får ses som en skärpning av detta. Miljöpartiet krävde en strategi för svenskt tillbakadragande redan i samband med att insatsens mandat förnyades förra gången, så det är inte bara vänsterpartiet som varit kritiska till insatsen. En civil chef för den svenska styrkan i Afghanistan är på gång sedan tidigare.

Varför nu?
Under lördagen ska de rödgröna presentera sitt valmanifest, eller i alla fall delar av det. Att man ändå valde att bryta ut överenskommelsen om Afghanistan ska förmodligen ses som ett sätt att dels försöka betona att komma överens i svåra frågor och dels att stjäla utrymme från alliansen dagen efter presentationen av deras manifest.

Kommentera